Ispalio dva hica u Sretka Kalinića i pobegao: Počinje suđenje nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" Milošu Simoviću

13.02.2021

12:49 >> 13:03

0

I Simović i Kalinić se sada nalaze u srpskim zatvorima gde izdržavaju maksimalne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðunđića 2003. g

Ispalio dva hica u Sretka Kalinića i pobegao: Počinje suđenje nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" Milošu Simoviću
Printscreen/Youtube

Nekadašnjem pripadniku “zemunskog klana” Milošu Simoviću u sredu, 17. februara, počinje novo suđenje, i to za pokušaj ubistva pripadnika istog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa, rečeno je Tanjugu u sudu.

I Simović i Kalinić se sada nalaze u srpskim zatvorima gde izdržavaju maksimalne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðunđića 2003. godine, razne zločine koje su izvršili kao pripadnici “zemunskog klana”, ali i više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Pred sudom će se u sredu održati pripremno ročište u ovom predmetu, koje će biti zatvoreno za javnost, a nakon njega sud će zakazati početak suđenja koje će javnost moći da prati. Ročište će iz bezbednosnih razloga biti održano u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije “Sablja” 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima. Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Pročitajte još

Međutim, među njima je, kako su ranije rekli pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje, pa je Simović pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u boilnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana kasnije u blizini granice sa Hrvatskom, kada je uhapšen i zatvoren.

Istragu za ovaj pokušaj sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskom. Optužnicu protiv Simovića zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici “zemunskog klana”.

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug