Tito nastradao spasavajući Veljka? Misterija o utapanju dvojice ribara

29.12.2020

08:48 >> 10:16

0

Veljko Vujasković i Tito Novak nastradali u jezeru ribnjaka Sveti Nikola u Neuzini kod Zrenjanina

Tito nastradao spasavajući Veljka? Misterija o utapanju dvojice ribara
Copyright Foto: Profimedia

Tragedija na jezeru ribnjaka “Sveti Nikola” u Neuzini kod Zrenjanina odnela je u trenu živote meštana Veljka Vujaskovića (23) i Tita Novaka (58) iz Sutjeske kod Sečnja.

Iako su mediji tog 3. oktobra izvestili da je Veljko nastradao pokušavajući da pomogne starijem kolegi, koji je, kako se sumnjalo, imao srčani udar u ribarskom čamcu i pao u vodu, Titov obdukcioni nalaz ukazuje na to da je možda sve bilo obrnuto. “Novosti” nezvanično saznaju da je najverovatnije Tito poginuo spasavajući Veljka.

Ime dobio po Josipu Brozu

Pokojni heroj iz Sutjeske, ime je dobio po maršalu Jugoslavije Josipu Brozu. Članovi njegove porodice tvrde da je bio jedini čovek u Srbiji kojem je pravo ime bilo Tito.

U rezultatu obdukcije navodi se da Tito nije doživeo infarkt, već da je uzrok smrti utapanje, što baca potpuno novo svetlo na zajedničku nesreću dveju porodica. Svedoka tragedije nije bilo, a pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije iz Beograda najpre su izvukli beživotno Titovo telo, a tek nekoliko časova kasnije, ispod potopljenog čamca, i telo Veljka Vujaskovića, za koga mnogi tvrde da nije umeo da pliva.

– Tata je bio vrstan plivač, voleo je vodu, ceo život je bio na njoj pecajući, jer je bio strastveni ribolovac i ribar po zanimanju. Tog strašnog dana, to sada zvanično znamo, nije imao srčani udar, i kako piše u nalazu, preminuo je tako što se utopio – kaže, za “Novosti”, Dejvid Novak (29), stariji sin pokojnog Tita, pokazujući nam obdukcijski izveštaj.

Pročitajte još

Ni on ni njegov godinu mlađi brat Dario, a ni Titova supruga Lavinjika (50), nisu želeli da u javnost iznose obrt situacije i da ispričaju šta se na jezeru u Neuzini po svemu sudeći dogodilo.

– Još nismo dobili nikakav zvaničan dokument istrage – dodaje Dario. – Sada kada našeg Tita više nema, nama to nije ni bitno. Naša porodica je izgubila svog istinskog heroja, dobrog i poštenog čoveka, sjajnog oca i supruga, domaćina. To je za nas najveća i neprolazna istina.

Veruju Novakovi da je njihov Tito zapravo pokušao da pomogne nesrećnom Veljku.

– Na lice mesta sam stigao, nakon što mi je ujak javio da se na ribnjaku nešto dešava, i zatekao sam očevo telo kraj vode – kroz suze nastavlja Dejvid.

– Ubeđen sam da je pokojni tata bez razmišljanja, nakon što je njegov mlađi kolega upao u jezero, skočio i pokušao da mu pomogne. Sećam se da je pre nešto više od godinu na istom jezeru bio sličan slučaj. Ribar se davio, ali je kolega uspeo da ga spase. Otac je, kada je došao sa posla, majci pričao kako bi i on isto učinio, na šta mu je majka odgovorila: “Ali kod kuće imaš porodicu, dva sina.” Rekao je, u tom trenu, da kada je reč o ljudskom životu, ne bi razmišljao…

Kuče predosetilo tragediju

Da životinje obično predosete nesreću, potvrdio je i slučaj kuce Pauline, ljubimice pokojnog Tita Novaka. Na dan nesreće, kako su ukućani ispričali, Paulina je neprekidno cvilela i zavijala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike