24sedam saznaje: Pevače ucenjivao Stefanovićev čovek! Fotografisani zajedno!

01.03.2021

12:56 >> 20:29

0

Autor: 24sedam

Ukoliko bi pevač odbio saradnju, bilo bi mu uskraćeno učešće na bilo kojem festivalu

24sedam saznaje: Pevače ucenjivao Stefanovićev čovek! Fotografisani zajedno!
Copyright Foto:24sedam

Kako 24sedam saznaje, direktor jedne ustanove kulture grada Beograda, inače blizak ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, reketirao je poznate pevače.

Taj političar (ime poznato redakciji) godinama je, kroz posao kompozitora, aranžera i producenta pop-folk muzike, bio povezan sa estradom, a postavljanjem na mesto direktora te kulturne ustanove, otvorila mu se mogućnost da, pored redovne plate, zaradi dodatno, što je on i iskoristio.

Prema našim saznanjima, on je od pevača uzimao čak pedeset odsto zarade u zamenu za učešće na festivalima u državnoj organizaciji. Reketiranje se odvijalo tako što on pozove umetnika i saopšti mu da će da nastupa na festivalu za određenu nadoknadu, ali da mora da se odrekne polovine prihoda, uz pretnje da će mu, ukoliko to odbije, biti onemogućen nastup bilo gde u zemlji. Takođe, ako bi pevač odlučio da nastupi na nekom drugom festivalu, ovaj funkcioner je zahtevao da mu umetnik preda 50 odsto i te zarade. Ukoliko bi pevač odbio “saradnju”, političar bi mu, preko svojih veza, uskratio učešće na svim festivalima.

Takođe, pretio je pevačima da neće nastupati na televizijama s nacionalnom frenkfencijom ako ne budu ugovarali  poslove preko njega. Neretko se, čak i u visokim krugovima, hvalio svojim uticajem i poznanstvima, kao i bliskošću sa suprugom ministra. Vrlo često se u razgovorima sa pevačima pozivao na ministra i pred njima okretao telefonski broj ministrove supruge, čime bi dokazivao svoju moć i uticaj.

Pixabay

Hvalio se i time da mu je obećano mesto ministra kulture, a sama ta pozicija bi mu dala još veći značaj, i još veću moć. Tako preplašeni umetnici su u borbi za sopstvenu egzistenciju pristajali na ucene, jer pod takvim pritiskom nisu videli drugu mogućnost, odnosno nisu imali mogućnost da mu se suprotstave.

Inače, ovaj visoki funkcioner je nedavno viđen u jednom restoranu zajedno sa Nebojšom Stefanovićem i još jednim stranačkim kolegom koji je dovođen u vezu sa Veljkom Belivukom, a sam je suvlasnik jednog beogradskog splava koji je, uprkos zabrani, radio u vreme najstrožih mera tokom vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa. Kako 24sedam  saznaje, na splavu čiji je on suvlasnik već je uhapšen i osuđen narko-diler. O toj temi ćemo naknadno pisati i informisati javnost.

 

Dozvoljeno mu naoružanje

Prema informacijama do kojih je došao portal 24sedam, iako nije službeno lice, niti po bilo kom pravnom osnovu bi mogao da ima prava na dozvolu za nošenje oružja, ovaj funkcioner je  ima.

Pixabay

Ko ima pravo na dozvolu za nošenje oružja?

“Fizičkom licu koje ima registrovano oružje za ličnu bezbednost iz kategorije B može se izdati dozvola za nošenje oružja.

Zahtev se podnosi nadležnom organu.
Fizičko lice iz stava 1. ovog člana prilikom podnošenja zahteva mora ispunjavati uslove iz člana 11. ovog zakona, kao i da učini verovatnim da mu je lična bezbednost bitno ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj meri da je za njegovu bezbednost neophodno nošenje oružja.
Izdavanje dozvole za nošenje oružja rešenjem odobrava direktor policije ili policijski službenik koga on za to ovlasti. Rešenjem će se odbiti zahtev za izdavanje dozvole za nošenje oružja ukoliko podnosilac zahteva ne ispunjava uslove iz stava 3. ovog člana.
Dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost na osnovu rešenja kojim je nošenje oružja odobreno izdaje nadležni organ. Dozvola za nošenje oružja važi uz oružni list. Imalac dozvole za nošenje oružja može, uz oružni list nositi u isto vreme samo jedan komad oružja za koje mu je izdat oružni list.
Na javnom mestu, imalac dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost oružje ne sme učiniti vidljivim drugim licima odnosno ne sme nositi oružje na način koji izaziva uznemirenje drugih lica.
Za fizičko lice koje želi da dobije dozvolu za nošenje oružja jedan od najvažnijih uslova da to ostvari jeste obrazloženje opravdanog razloga to jest “da učini verovatnim da mu je lična bezbednost bitno ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj meri da je za njegovu bezbednost neophodno nošenje oružja.” Opravdan razlog procenjuje nadležni organ a konačno rešenje odobrava direktor policije. Koliko je redukovan broj izdatih dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost u Srbiji govori i činjenica da ima svega oko 400 lica koji su došlа do ove isprave po čemu možemo još jednom zaključiti da u Srbiji imamo strog i restriktivan zakon o oružju.

Stefan Tomasevic/ATAImages

Apel predsedniku

Podsetimo, Vladimir Đukanović je nedavno uputio javni apel predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću u kom je konstatovao da je za uspon kriminalne organizacije na čelu sa Belivukom krivac neko iz te stranke.

Đukanović je tada zahtevao od Vučića da javnost sazna ko je odgovoran za sva zlodela Belivukove grupe i da zbog toga snosi pravne posledice.

– Red je da se imenom i prezimenom prozovu ti ljudi. Da se javno žigošu i pohapse. Vreme je da se suočimo sa istinom i da suočimo narod sa istinom. Ona je, opet ponavljam, najbolji lek i najubojitije oružje. Čekam da to uradite, odnosno da svi mi koji smo uz vas, zajedno sa vama to uradimo. Ukoliko se to ne učini, uz sve moguće poštovanje prema vama i razumevanje šta je politika i kakvi su kompromisi u njoj ponekad potrebni, sebe više ne vidim u daljem aktivnom bavljenju politikom – napisao je on.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE JOŠ:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike