Čaba Der osuđen na doživotnu robiju!

05.03.2021

11:20 >> 13:40

0

Autor: M. Brkić

Der je osuđen zbog ubistva Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla Vetule u Budimpešti

Čaba Der osuđen na doživotnu robiju!
Čaba Der u sudnici Printsreen/RTL Klub

Čaba Der osuđen je u sredu u sudu u Mađarskoj na doživotnu robiju zbog ubistva Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla V. u Budimpešti!

Der može da bude pušten na uslovnu slobodu najranije nakon 40 godina. Takođe, sud mu je zabranio obavljanje javnih poslova u trajanju od deset godina.

Presuda nije konačna. Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu, tražeći da se isključi mogućnost uslovnog otpusta. Der i njegov advokat takođe su uložili žalbu, preneli su tamošnji mediji.

Prema optužnici, Der je u julu 2018. godine otputovao u Amsterdam. Najpre je 30. jula sa perikom na glavi samo proveravao teren – lokal u kojem je sedeo Serdarušić, da bi se potom  istog dana vratio u popodnevnim satima, sa promenjenim izgledom, kada je pucao žrtvi u potiljak i zatim pobegao. Ovo ubistvo zabeležile su kamere iz lokala.

Dva meseca kasnije, 19. septembra 2018., našao se sa Laslom Vetulom, dilerom droge iz Mađarske, iza tržnog centra u Budimpešti. Der je žrtvi predao pakete sa zaslađivačem, umesto sa kokainom, što je Laslo otkrio jer je želeo da proba robu, nakon čega ga je Der upucao u glavu i njegovo telo bacio u potok.

Nakon ovih ubistava koristio je lažna dokumenta kako bi se skrivao.

Pročitajte još

Tokom postupka Der je najpre priznao, a potom i negirao da ima veze sa ubistvom u Budimpešti, dok je što se tiče ubistva u Amsterdamu rekao da je samo želeo da zaplaši žrtvu.

Der je osumnjičen i da je 28. avgusta 2017. godine u Barseloni sa nekoliko hitaca ranio Nebojšu Stojkovića, vođu rakovičkog klana. Španski istražitelji pronašli su Derovu DNK. Prema istražnim organima, nalogodavci su u ovom slučaju bili pripadnici crnogorskog “kavačkog klana”. Upravo je ovaj klan naložio Deru da ubije Alana Kožara u Sarajevu, inače Stojkovićevog poslovnog partnera, piše mađarski portal “Pesti Sracok”.

Ovaj atentat nije izvršio jer je policija u Bosni uhapsila Dera i njegovog partnera. Iz zatvora je izašao nakon sedam meseci, nakon čega je počela serija ubistava.

Deru se u Beogradu u odsustvu sudi zbog ubistva Nebojše Markovića, na Banovom Brdu u januaru 2019. godine.  Der je izašao iz automobila i prišao Markoviću koji je stavljao u gepek dečja kolica, pogledao ga u oči, nasmejao se i upucao ga. Ovo ubistvo takođe su zabležile nadzorne kamere. Der je, kako se navodi, za ovaj zločin navodno trebalo da dobije 10.000 evra.

Mađarske vlasti nisu istraživale napad u Barseloni, a Holandija je predmet u vezi ubistva Ivana Serdarušića ustupila Mađarskoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti