Čabu Dera čeka duga robija van Srbije: Ovi kriminalci izdržavaju višegodišnje kazne u inostranstvu

07.03.2021

20:00 >> 09:07

0

Na izdržavanju višegodišnjih kazni su i Luka Bojović, David Cufaj, Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, Zoran Jakšić, Ivan Adrovac i Norbert Feher

Čabu Dera čeka duga robija van Srbije: Ovi kriminalci izdržavaju višegodišnje kazne u inostranstvu
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube

Čaba Der iz Čantavira, koji je osuđen u sredu na doživotnu robiju u Mađarskoj, nije jedini kriminalac iz Srbije koji je osuđen i iza rešetaka se nalazi u stranoj zemlji. Na izdržavanju višegodišnjih kazni su i Luka Bojović, David Cufaj, Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, Zoran Jakšić, Ivan Adrovac i Norbert Feher.

Čaba Der – doživotni zatvor u Mađarskoj

Profimedia

Čaba Der osuđen je u sredu u sudu u Mađarskoj na doživotnu robiju zbog ubistva Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla V. u Budimpešti. Der može da bude pušten na uslovnu slobodu najranije nakon 40 godina. Takođe, sud mu je zabranio obavljanje javnih poslova u trajanju od deset godina. Presuda nije konačna. Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu, tražeći da se isključi mogućnost uslovnog otpusta. Der i njegov advokat takođe su uložili žalbu, preneli su tamošnji mediji.

Prema optužnici, Der je 30. jula 2018. ubio Ivana Serdarušića u restoranu u Amsterdamu, pucavši mu u potiljak. Tvrdi da je njega ubio “preventivno”, jer mu je rečeno da on njega lovi. Dva meseca kasnije, 19. septembra 2018. prema optužnici, Der je ubio Lasla Vetulu iza tržnog centra u Budimpešti kada su se našli zbog 11 kilograma kokaina. Umesto droge u paketima je bio zaslađivač, a Der je ubio Lasla kada je želeo da proba robu pucavši mu u leđa sa 40 santimetara razdaljine i bacivši njegovo telo u potok. Der je negirao da je ubio Lasla i naveo da ga je ubio izvesni Nemanja Gršić.

Deru se u Beogradu u odsustvu sudi zbog ubistva Nebojše Markovića, na Banovom Brdu u januaru 2019. godine.  Der je izašao iz automobila i prišao Markoviću koji je stavljao u gepek dečja kolica, pogledao ga u oči, nasmejao se i upucao ga.

Luka Bojović – 18 godina u Španiji

Luka Bojović Profimedia

Luka Bojović, vođa “zemunskog klana” je uhapšen i restoranu u Valensiji u februaru 2012. godine, zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem. Bojović je prilikom hapšenja kod sebe imao litvanski pasoš. U Španiji je 2015. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog za falsifikovanja dokumenata i držanja oružja. Bojoviću se sudilo i za brutalno ubistvo pripadnika zemunskog klana Milana Jurišića 2009. godine u Madridu. Bojović je za to, međutim, oslobođen optužbi.

Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala,Printscreen/Mup

U Srbiji je za to vreme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava. I za ova ubistva je Luka Bojović pravosnažno oslobođen.

Crnogorski mediji pisali su u oktobru prošle godine da je Bojović saslušan u svojstvu osumnjičenog u vezi sa ubistvom Gorana Pejovića, 2008. u Budvi, a tom prilikom tvrdio je da nema nikakve veze sa ovim zločinom.

Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala – 22 godine u Španiji

Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, pripadnik “zemunskog klana” je u Španiji, takođe kada i Luka Bojović, osuđen zbog posedovanja oružja, pripadnosti kriminalnoj grupi, upotrebe falsifikovanih dokumenata, ali i zbog prikrivanja dokaza, jer je prema oceni španskog suda on morao da zna ko je likvidirao Milana Jurišića pošto je neko vreme, po sopstvenom priznanju, živeo sa njim. Zbog saučesništva u ubistvu Jurišića, na 15 godina zatvora osuđen je Siniša Petrić, a na pet godina Vladimir Mijanović.

Jurišić je ubijen 2009. godine u Madridu. Njegovo telo je raskomadano u jednom stanu, a potom bačeno u reku Manzanares. U stanu u kojem je ubijen, kako je utvrdio španski sud, boravili su Luka Bojović, Sretko Kalinić, Vladimir Mijanović i Vladimir Milisavljević, ali da se ne zna ko je od njih ubica.

U vreme kada je uhapšen u Španiji, za Milisavljevićem je bila raspisana poternica jer je u Srbiji osuđen na 35 godina zbog pomaganja u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

David Cufaj – 17 godina u Peruu

David Cufaj Foto: Profimedia

Državljanin Srbije David Cufaj uhapšen je u Peruu u januaru 2017. godine zbog pokušaja šverca dve tone kokaina, čija je vrednost procenjena na 174 miliona dolara. Droga je bila zapakovana u konzerve špargle koje je trebalo da budu poslate u Belgiju. Cufaja je policija označila kao finansijera ove pošiljke, međutim, sudija mu nije odredio pritvor, nakon čega se on ubrzo našao u bekstvu.

Za Cufajem je tada raspisana crvena Interpolova poternica i dugo se ništa nije znalo o njemu, a onda je 2019. ponovo dospeo u medije koji su izveštavali da se nekadašnja mis Perua Kamili Kanikobi dovodi u vezu sa njim i da su jedno vreme bili u emotivnoj vezi.

Početkom 2020. godine Cufaj je u odsustvu osuđen na 17 godina i samo dve nedelje kasnije uhapšen je u u peruanskom gradu Kaljao. Uhapsila su ga agenti specijalne policije koja se bavi isključivo raskrinkavanjem narko-dilera “Škorpion”.

Cufaj je rođen na Kosovu i Metohiji, a veći deo života proveo je u Sarajevu gde je postao bokserski prvak u kadetskoj konkurenciji u BiH.

Zoran Jakšić – 25 godine u Peruu

Zoran Jakšić
Printscreen/YouTube

Vođa kriminalne grupe “Amerika” Zoran Jakšić osuđen je krajem februara pred sudom u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina koji je zaplenjen 2016. godine.

Jakšić je već 2017. godine bio osuđen na 20 godina zatvora, nakon što je nekoliko meseci ranije, u julu 2016. uhapšen na granici između Perua i Ekvadora. Međutim, ta presuda je prošle godine zbog proceduralnih grešaka i bilo je naloženo novo suđenje. On je u Peruu osumnjičen i da je zajedno sa članovima Sinaloa kartela finansirao kopanje tunela za bekstvo iz zatvora, nakon čega je prebačen u drugi zatvor.

Jakšić je imao više od 42 lažna identiteta, zbog čega su mu novinari dali nadimak „čovek sa hiljadu lica“.

Ivan Adrovac – 14 godina u Švajcarskoj

Ivan Adrovac Printscreen/MUP

Ivan Adrovac (37), jedan od vođa bande “Pink Panteri” i suprug Maje Adrovac, kojoj se u Beogradu sudilo zbog pomaganja u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka i koja je oslobođena optužbi, osuđen je u Cirihu na 14 godina zatvora 2018. godine.

Adrovac je osuđen zbog učešća u pljački devet zlatara, a na suđenju je priznao krivicu. Mediji su tada pisali da je rekao da se kaje i da su tokom pljački korišćene replike pištolja. Navodilo se da je Adrovac imao značajnu ulogu u ovim pljačkama jer je u zlatare prvi ulazio u radnje i glumio mušteriju, nakon čega su s oružjem utrčavali njegovi saradnici i krali nakit. Prema pisanju medija, vrednost ukradene robe procenjena je na oko 20 miliona švajcarskih franaka, koje su Adrovac i njegovi saradnici podelili.

Uhapšen je u martu 2016. na granici između Švajcarske i Austrije, tri nedelje nakon što je sa dvojicom saučesnika opljačkao zlataru “Hari Hofman” u Cirihu.

Njegovo ime prvi put u medijima se pojavilo 2014. godine, kada je priveden sa još šestoricom muškaraca, kada je i javno obeležen kao saradnik Luka Bojovića. Tada su prilikom hapšenja u Beogradu kod njih pronađeni i droga, oružje, falsifikovana dokumenta i skupoceni “roleks” satovi, od kojih jedan navodno vredi 35.000 evra.

Samo deset meseci kasnije, nepoznate osobe pokušale su atentat na biznismena Milana Beka. Adrovac je iz zemlje pobegao samo dan pre policjske akcije u kojoj je uhapšena njegova žena Maja, jer je njen DNK pronađen na čaurama metaka sa kojima je pucano na Beka. Ona je kasnije oslobođena optužbi, a sudi se Aleksandru Zdravkoviću.

Iako je pominjan tokom ovog postupka, Ivan Adrovac nikada nije zvanično doveden u vezu sa ovim napadom.

Norbert Feher – doživotna robija u Italiji

Printscreen/Youtube/ LaComarcaTeVe

Državljanin Srbije Norbert Feher, poznat kao “Igor Srbin” i “Igor Rus” u protekle dve godine osuđen je u Italiji i Španiji u tri postupka zbog nekoliko ubistva, pokušaja ubistva, pljački i čeka četvrtu presudu.

Najpre je 2019. godine u Italiji osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo barmena Davidea Fabrija i dobrovoljnog zaštitnika životne sredine Valerija Verija 1. i 8. aprila 2017. u provincijama Bolonja i Ferara. On je 30. januara saopštio sudu u Bolonji preko video-linka iz pritvora u Saragosi da je pucao na svoje dve italijanske žrtve “jer su oni za njega bili policajci i morao je da ih obori”.

Pročitajte još

Potom je u Španiji u februaru 2020. godine osuđen na 21 godinu zatvora zbog dva pokušaja ubistva. On je priznao da je u seoskoj kući u blizini Albalate del Arzobispo, ranio Manuela M. i Manuela A. u decembru 2017, nekoliko nedelja nakon njegovog dolaska u Španiju iz Italije, iz koje je pobegao posle više pljački i ubistva dvojice muškarca.

Pre desetak dana je u Italiji osuđen na 20 godina zatvora zbog pljački koje je počinio u toj zemlji 2015. godine. Kako su preneli tamošnji mediji, Igor Rus je sa saučesnicima opljačkao i mučio nekoliko ljudi, uključujući 90-godišnjeg muškarca kojeg je držao vezanog 48 sati, i oca i ćerku koje je kidnapovao i držao kao zatočenike pet dana, pre nego što ih je opljačkao.

Takođe, u Španiji mu je za april zakazano suđenje zbog ubistva farmera Hosea Luisa Iranza i službenike Civilne garde Vikotra Romera i Vikotra Hesusa Kabaljero.

Igor Vaclavić, koji je rođen u Srbiji 1981. godine, koristio je čak 18 različitih identiteta u osam država. Nalazi se u zatvoru u Španiji, gde je uhapšen 2017. godine, pa mu se u Italiji sudi u odsustvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike