U Srbiji je jedino pritvor pojeftinio: U CZ nezakonito proveo 1.011 dana u samici, dobio 5.000 dinara po danu

08.04.2021

18:45 >> 18:52

0

Autor: Lj. Keković

Dan neosnovanog pritvora u Srbiji nekada vredeo i do 200 evra, a danas ni 50

U Srbiji je jedino pritvor pojeftinio: U CZ nezakonito proveo 1.011 dana u samici, dobio 5.000 dinara po danu
Copyright Profimedia

Od masovnijih hapšenja u Srbiji, od policijske akcije “Sablja” 2003. godine naovamo, odšteta za jedan dan nezakonitog pritvora devalvirala je sa prosečnih 100 evra, u nekim slučajevima do 200 evra, na 5.000 dinara, i niže, koliko, u većini slučajeva, Pravobranilaštvo danas ceni da je adekvatan iznos za pretrpljeni duševni bol. Ovakvom sudskom praksom, ustanovljenom u poslednjih nekoliko godina da bi se branio budžet građana Srbije, stvoren je i jedan paradoks, da advokati istih tih nezakonito pritvorenih osoba dobijaju duplo više novca od naplate sudskih troškova nego njihovi branjenici na ime odštete. U karikaturi, branjenik je robijao za svog advokata.

Takav je slučaj M. K. iz Beograda. U pritvoru je proveo 1.011 dana, od čega najveći deo u samici, u ćeliji sa oznakom 2-0-2-1. Nije bio osuđivan. Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo ga je za saučesništvo u ubistvu i pretila mu je kazna do 40 godina, ali je pravosnažno oslobođen optužbi. Tužio je državu za nezakoniti pritvor i dobio je 5.500 dinara po danu. Uložio je žalbu na visinu odštete i još uvek čeka odluku suda.
– Sudija Višeg suda u Beogradu Dragana Marčetić donela je presudu kojom mi se dan neosnovanog pritvora računa nešto manje od 50 evra i u kojoj se kaže da je slobodno sudijsko ubeđenje da je to pravedna satisfakcija. Pitam se, često, kako se računa pravedna satisfakcija. Koja joj je formula? – kaže M. K., koji je insistirao na tome da mu ne objavljujemo puno ime i prezime, da na bilo koji način ne bi uticao na sud.
Istovremeno, advokat koji ga je za tih 1.011 dana zastupao, izlazio na ročišta, u proseku 60 puta, posećivao, pisao podneske i žalbe, naplatio je oko 10 miliona dinara sudske troškove, precizno određene Zakonom o sudskim taksama.

Antonio Ahel/ATAImages

Koliko košta kad unutra plačem

U državnom pravobranilaštvu kažu da građani koji su bili neosnovano pritvoreni najčešće traže od 15.000 do 20.000 dinara po danu provedenom iza rešetaka.

– Ne postoji “tarifa” za dan proveden u pritvoru. Sudija na osnovu svog slobodnog uverenja donosi odluku o pravičnoj nadoknadi nematerijalne štete, imajući u vidu duševnu bol, narušen ugled, raniju osuđivanost i druge okolnosti. Ako bismo izvukli neki prosek dosuđenih odšteta, to bi bilo 5.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete za jedan dan pritvora. Najniže naknade su oko 2.000 dinara, a najviše dosuđene 15.000 dinara – izjavila je Dubravka Zečević, zamenik državnog pravobranioca.
Kako je objasnila, materijalna šteta zbog neosnovanog boravka u pritvoru uvek se utvrđuje na osnovu veštačenja, dok nematerijalnu štetu nije jednostavno izračunati jer je neko “pretrpeo štetu zbog toga što je bio izložen osudi medija i javnosti, neko je imao izuzetno loše uslove boravka u pritvoru, a neko propustio venčanje ili rođenje deteta”.

Fantastična igra brojki

Slučaj M. K. iz Beograda jedan je u mnoštvu, a tek će ih biti, ako se uzme u obzir da su tek prošle godine izrečene pravosnažne oslobađajuće presude u najmasovnijem sudskom predmetu, takozvane stečajne mafije, i da rešavanje odštetnih zahteva u tom procesu tek predstoji. Zbirno, optuženi u ovom predmetu imaju više od 20 godina neosnovanog pritvora. Predmet “stečajna mafija” imao je 150.000 stranica, trideset četvoro optuženih odgovaralo je za 140 tačaka optužnice, nevinost su dokazivali u 330 sudećih dana, skoro milion evra koštale su mere tajnog nadzora i praćenja, a 3.500 radnika koji su bili zaposleni kod uhapšenih ostalo je bez posla. Njihovi advokati naplatili su sudske troškove blizu dve i po milijarde dinara, zbog čega je račun Višeg suda bio u blokadi. Treba naglasiti da su samo pred Višim sudom u Beogradu pale mnogobrojne optužnice i izrečene oslobađajuće presude i u mnogim drugim predmetima, poput duvanske, đubretarske, poljoprivredne i bankarske mafije, “pljačkaša veka” itd. Istražićemo na koju razumnu meru je slobodna sudijska volja svela odštete, ili će ih tek svesti – na prosek od 5.000 dinara ili neki drugi iznos.

pročitajte još:

U svakom slučaju, po glavi stanovnika

Na početku teksta pomenute su odštete za neosnovani pritvor od pre deceniju i po, koje su, izraženo u evrima, bile daleko više nego što su danas, a takođe su proizvod slobodnog sudijskog uverenja, po kome je šef BIA u vreme Koštuničine vlasti Rade Bulatović zbog provedena tri meseca u pritvoru tokom policijske akcije “Sablja” naplatio 669.700 dinara. General Aco Tomić je, za 100 dana neosnovanog pritvora u istoj akciji 2003. godine, naplatio od države šest miliona dinara, a sudija Života Đoinčević četiri miliona za 74 dana. Jednom od oslobođenih u takozvanoj građevinskoj mafiji Uglješi Grguru sud je pre nekoliko godina dodelio odštetu od 145 miliona dinara za neosnovani pritvor, a branjeniku advokata Zore Dobričanin u jednom slučaju dodeljena je odšteta za nezakoniti pritvor u iznosi od 11.000 dinara po danu, a za drugi nezakoniti pritvor sud mu je po danu isplatio 2.500 dinara. Treba naglasiti da su prilikom donošenja odluke o visini nezakonitog pritvora sudije dužne da uzimaju u obzir pravni sistem zemlje, standard života i ekonomske prilike kroz parametar ukupnog nacionalnog dohotka, odnosno bruto domaći proizvod (BDP).

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike