Novi napad na Srbe sa Kosmeta: Mladiće tukli flašama uz psovke na albanskom (VIDEO)

10.04.2021

13:17 >> 15:04

0

Autor: M. I.

S.R. je od udaraca zadobio dva hematoma na čelu, a M.R. hematom i posekotinu ispod oka, rekao je Radović

Novi napad na Srbe sa Kosmeta: Mladiće tukli flašama uz psovke na albanskom (VIDEO)
Copyright Kosovo Online

U Severnoj Mitrovici su danas napadnuta dva mladića srpske nacionalnosti, koji su sedeli u bašti kafića, javlja Kosovo onlajn.

Prema navodima Kosovske policije, njih su dve nepoznate osobe napale flašama, i uputile im psovke na albanskom jeziku, prenosi Kosovo onlajn.

pročitajte još:

Portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović potvrdio je da je do napada došlo u bašti kafića “Soprano”, koji se nalazi na glavnom gradskom šetalištu.

On je naveo da su mladićima S.R. i M.R. srpske nacionalnosti prišle dve nepoznate osobe koje su im se obratile psovkama na albanskom jeziku i udarale ih staklenim flašama po glavi.

Radović je dodao da su za sada policiji nepoznati napadači pobegli u pravcu glavnog mosta ka južnom delu grada.

On je rekao da je napadnutim mladićima ukazana lekarska pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, gde su im konstatovane lakše telesne povrede.

– S.R. je od udaraca zadobio dva hematoma na čelu, a M.R. hematom i posekotinu ispod oka – dodao je Radović.

Obližnja sigurnosna kamera jasno je zabeležila napad.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice osudio napad na mladiće

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević najoštrije je osudio današnji napad na dvojicu srpskih mladića na šetalištu u glavnoj ulici u Severnoj Mitrovici.

Prema izjavama povređenih mladića, napadači su bili albanske nacionalnosti, a nakon napada pobegli su u pravcu glavnog mosta na Ibru, koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovicu, saopšteno je iz kabineta Radojičića.

On je pozvao sve građane na uzdržanost, a predstavnike policije i međunarodnih bezbednosnih institucija da pojačaju budnost i preventivno deluju, jer je to u kratkom vremenskom intervalu drugi međuetnički napad na Srbe u Severnoj Mitrovici.

“Još jednom pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da jasno osude ovaj napad na Srbe i pošalju jasnu poruku da osuđuju ovakve incidente, čime će pokazati da imaju nultu toleranciju na nasilje i na napade na Srbe ma gde živeli i bez obzira na nacionalnost napadača ili društveni položaj žrtve”, istakao je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Petković:Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje etnički motivisan i posledica antisrpske retorike iz Prištine poslednjih nedelja.

O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da počinioci ovog zlodela što pre budu otkriveni i adekvatno sankcionisani, istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da su mladići napadnuti samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji.

Petković je ocenio da je brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika političkih predstavnika iz Prištine i istakao da takve poruke neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo – da kada nema dijaloga i razgovora ima incidenta na terenu, naglasio je Petković.

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice.

Petković je pozvao i zamolio sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama, dodajući da će njihova država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da ih zaštiti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike