Nakon pokušaja obljube devojčice u tržnom centru otkrivamo: Da li manijak može da se zaposli kao privatno obezbeđenje

13.04.2021

15:29 >> 18:29

0

Protokom vremena osobi koja je robijala i zbog težih krivičnih dela briše se dosije

Nakon pokušaja obljube devojčice u tržnom centru otkrivamo: Da li manijak može da se zaposli kao privatno obezbeđenje
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Vest da je u nedelju, u jednom beogradskom tržnom centru na Zvezdari, stariji muškarac prišao otkopčanog šlica u toaletu devojčici od deset godina, a potom je poljubio i udario po stražnjici, bila je udarna vest svih domaćih portala, na sreću, samo na kratko, jer je policija munjevitom brzinom rešila slučaj.

Napad je rasvetljen, pre svega, zahvaljujući snimcima nadzornih kamera, na osnovu čega je utvrđeno da je devojčicu napao D. Š. (60), radnik obezbeđenja tog tržnog centra, što otvara pitanje kakva je zakonska regulativa prilikom zapošljavanja privatnog obezbeđenja, i gde je rupa u zakonu, prema kojoj osoba sa dosijeom ipak može da obezbeđuje lica i objekte.

Zakonom o privatnom obezbeđenju, odnosno Članom 12, pripisani su uslovi pri zapošljavanju, a jedan od njih je da nema bezbednosnih smetnji. Precizirano je i da bezbednosna smetnja pri zapošljavanju postoji ako je osoba pravosnažno osuđena na zatvorsku kaznu, ili se protiv nje vodi postupak za najteža krivična dela, zatim za dela protiv polne slobode, protiv zdravlja ljudi…

Bezbednosna smetnja je i ako je osoba pravosnažno kažnjavana u poslednje četiri godine za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira, za koje je propisana zatvorska kazna, ali i ako, na osnovu bezbednosno-operativne provere, osoba u mestu prebivališta, svojim sklonostima, navikama i ponašanjem ukazuje da će predstavljati opasnost za sebe ili druge.

pročitajte još:

Kako je za 24 sedam objasnio poznati beogradski advokat Ivan Simić, mi i ne slutimo ko su sve radnici privatnog obezbeđenja, i kakva su krivična dela i prestupe vršili i za to odgovarali, jer im se, posle određenog broja godina, ta „mrlja iz prošlosti“ briše iz dosijea.

– U privatnim obezbeđenjima radi mnogo časnih ljudi, obrazovanih, koji su u tranziciji izgubili svoje profesije i poslove, ali rade i ljudi koji su bili s one strane zakona. Mnogi od njih već gaze šestu i sedmu deceniju, a u mladosti su možda odgovarali za silovanje ili neka druga ili slična krivična dela. Protokom vremena, da li je to 10 ili 15 godina, zaivsno od težine kazne, taj podatak se briše i pružena im je šansa da žive kao sav pošten svet – objasnio je advokat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike