Ko će presuditi vozaču „audija smrti“ u Nišu, sudija ili neuropsihijatar?

14.04.2021

10:20 >> 10:34

0

Autor: Lj. Keković

Unesrećene porodice traže kaznu sa umišljajem, odbrana lekara

Ko će presuditi vozaču „audija smrti“ u Nišu, sudija ili neuropsihijatar?
Copyright

U Višem sudu u Nišu u toku je suđenje Nemanji Stamenkoviću (20) iz tog grada, optuženom za tešku saobraćjnu nesreću u kojoj su nastradali pešaci Dejan Ilić (48) i dečak Andrej Prenkljušaj (12). Utvrđeno je da kobnog 4 januara, jureći svojim skupocenim „audijem“ Bulevarom Medijana, nije bio pijan ni drogiran, a na visinu kazne, i pored nalaza veštaka medicinske i saobraćajne struke, kao i iskaza svedoka, najveći uticaj imaće nalaz neuropsihijatra o psihološkom zdravlju optuženog mladića, na čemu njegovi advokati i grade odbranu.

To je, za 24sedam, potvrdila Gabrijela Ilić, ćerka nastradalog Dejana, koja kaže da se i njena porodica, ali i porodica nastradalog dečaka, u sudnici osećaju kao da su njihovi nastradali krivi što su se našli pod točkovima „audija smrti“.

printscreen/RTS

– Odbrana pokušava da ospori mnoge činjenice, pre svega nalaz našeg veštaka saobraćajne struke, koji je utvrdio da se vozilo kretalo brzinom većom od 150 kilometara na sat. Dve devojke, koje su bile u tom vozilu u trenutku nesreće, menjale su iskaz, a vrhunac je isnsitiranje odbrane na psihičkom veštačenju, da bi optuženi dobio minimalnu kaznu, iako je dvoje ubio i unesrećio naše porodice – kaže Gabrijela Ilić, citirajući očevice da optuženi pokošenim pešacima nije ni pokušao da pomogne nakon nesreće, nego je istrčao iz vozila da vidi kakva su oštećenja na „audiju“.

Ćerka nastradalog Ilića dodaje da se optuženi mladić na sudu brani rečima da se ničeg ne seća.

Advokati unesrećnih porodica, kaže, traže prekvalifikaciju dela, tvrdeći da je njihovim veštačenjem utvrđeno da se vozilo kretalo brzinom većom od 150 kilometara na čas. Zbog te prekvalifikacije Nemanja Stamenković bi mogao da dobije ne osam, kako sada stoji u optužnom predlogu, već maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, jer je osnovno delo ugrožavanja bezbednosti saobraćaja učinjeno sa eventualnim umišljajem.

Majka nastradalog Andreja Aleksandra Kostadinović poručuje da njoj kao majci i to što se ide na 12 godina ne znači mnogo.

pročitajte još:

– Značilo bi mi kada bi mi se vratilo dete – kazala je dečkaova majka.

Saša Knežević, advokat optuženog Stamenkovića, rekao je da se puno puta dešavalo da takva lica nisu dovoljno formirana u smislu da shvataju svet oko sebe i da razmišljaju na ispravan način.

– Jedino neuropsihijatar može da se izjasni o tome da li je zaista moglo da postoji nešto što se tiče psihe kod njega – smatra odbrana.

Nakon ove stravične saobraćajne nesreće, građani Niša su u više navrata organizovali proteste, zahtevajući promenu kaznene politike, odnosno da se ovako teške nesreće prekvalifikuju u ubistvo, sa mnogo strožom zaprećenom kaznom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike