Jedan poziv menja sve: Istraga vraćanja blindiranog vozila saradnika Velje Nevolje stigla do Nebojše Stefanovića, biće saslušan!

23.04.2021 | 20:00 >> 20:51

Autor: Lj. Кeković

Goran Papić je preko noći postao osumnjičeni. Može li se isto desiti krajem aprila i ministru Nebojši Stefanoviću?

Copyright ATA Images/Printscreen

Nebojša Stefanović pozvan je u četvrtak, 29. aprila, u 10 časova, na saslušanje u Više javno Tužilaštvo, kao svedok u istrazi koja se vodi protiv njegovog dojučerašnjeg bliskog saradnika u vrhu srpske policije Gorana Papića, osumnjičenog za trgovinu uticajem.

U četvrtak ćemo saznati ko je aprila 2020. godine urgirao da se posle saslušanja vrati blindirani džip Marku Miljkoviću, visokopozicioniranom saradniku kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koja je prošlog meseca pohapšena zbog sumnje za svirepa ubistva, otmice i iznude.

Prema onome što je Tužilastvu ispričao osumnjičeni Papić, koji je bio zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, sve je radio po nalogu tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Te večeri, kad je Miljković priveden u beogradsku policiju, u svojstvu građanina, Stefanović ga je dva puta zvao.

– Ja ne znam zašto se Stefanović za Miljkovića ovako interesovao, jer ga prethodno nikad nije ni pominjao, a viđali smo se jednom mesečno sigurno, a pre toga i češće – izjavio je Papić tokom saslušanja, a zatim rekao i ovo:

– Stefanović me je tog 15. aprila 2020. godine pozvao preko aplikacije Signal, ljut jer Miljkovića drže već pet sati u beogradskoj policiji.

Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Advokat Branislav Tapušković, Papićev branilac, insistirao je, i u tome uspeo, da se Stefanović sasluša u istrazi.

Moj branjenik je sve radio po nalogu Stefanovića, a po položaju iznad njega su bili i načelnik UКP-a Dejan Кovačević i Ilija Hodoba, načelnik SBPOК-a. U naredbi za sprovođenje istrage navodi se da je Papić naložio Milenku Munižabi, tadašnjem šefu beogradske policije da Belivukovom saradniku Marku Miljkoviću vrati blindirani automobil. Papić, sve i da je želeo, nije mogao da izda nalog rukovodiocu beogradske policije jer on nije imao ingerencije za tako nešto. Uz sve to, vozilo koje je vraćeno Miljkoviću nikada nije bilo u posedu SBPOК – objašnjava Tapušković.

Sporno vozilo je, kako navodi Tužilaštvo u dokumentu u istrazi protiv Papića, Miljkoviću vraćeno 15. aprila prošle godine, a ubrzo potom Munižaba je smenjen sa mesta načelnika beogradske policije. Na njegovo mesto postavljen je Ilija Milačić koji je, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, sklopljenim sa Višim javnim tužilaštvom, osuđen na sedam meseci kućnog zatvora. On je u tužilaštvu priznao da je odao službenu tajnu i „nagodio” se za kaznu.

Copyright Goran Papić

Papić je na saslušanju govorio i o tome kako je upoznao Nebojšu Stefanovića, koji ga je sa sobom i doveo u MUP.

-Nebojšu Stefanovića poznajem oko 10 godina, poznajem i njegovu bivšu suprugu sa kojom sam bio i bliži prijatelj, odrasli smo zajedno, a oni su se, u međuvremenu, razveli. Sa Stefanovićem sam imao češće kontakte negde do 2018. godine, nakon čega su ti kontakti bili ređi, pa me je ovaj njegov poziv iznenadio… Do nekog perioda u 2018. viđali smo se porodično, ali i službeno na sastancima, koktelima i slično, pa su ti kontakti smanjeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Papić je prvo saslušan 9. marta u svojstvu građanina, a samo dan kasnije je uhapšen i saslušan kao osumnjičeni. Oba puta samo u vezi sa spornim vraćanjem blindiranog automobila. Kada je uhapšen, preneta je izjava ministra Stefanovića “da treba da odgovaraju svi koji su se zaverili protiv Vučića.“

Papić je preko noći postao osumnjičeni. Može li se isto desiti krajem aprila i ministru Nebojši Stefanoviću?

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam