Nebojša Stefanović saslušan u Tužilaštvu: Advokat Tapušković naglašava - kaže da ništa nije znao o blindiranim vozilima!

29.04.2021

07:05 >> 13:47

0

Stefanović je u Tužilaštvo pozvan u sklopu istrage protiv nekadašnjeg rukovodioca u ministarstvu policije Gorana Papića koji se sumnjiči za trgovinu utica

Nebojša Stefanović saslušan u Tužilaštvu: Advokat Tapušković naglašava - kaže da ništa nije znao o blindiranim vozilima!
Copyright ATA Images/Miloš Tešić/Pixabay

Bivši ministar policije Srbije i aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović dao je iskaz pred Višim tužilaštvom u Beogradu.  Stefanović se u 10 časova nije pojavio pred glavnim ulazom Palate pravde, već je kako saznaje “24sedam” ušao na sporedni ulaz, odnosno kroz garažu.

Nakon skoro tri sata završeno je saslušanje Stefanovića u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem.

Stefanović je ispitan u svojstvu svedoka, na predlog odbrane bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, koji se sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, posredovao i naložio da se odmah vrati blindirano vozilo koje  privremeno oduzeto od Marka Miljkovića, saradnika Veljka Belivuka. Vozilo je istog dana vozilo vraćeno Miljkoviću.

Saslušanje u istrazi je zatvoreno za javnost, jer je istraga po zakonu tajna.

Međutim, Papićev branilac Branislav Tapušković preneo je novinarima da je Stefanović tužilaštvu rekao da ne zna ništa o blindiranim vozilima.

Kao i pre početka saslušanja novinarima se nakon nekoliko sati provedenih u zgradi obratio Branislav Tapušković.

Kako je objasnio ministar Stefanović je pozvan jer je nemoguće da ništa nije znao o blindirani vozilima.

-On nije znao ni da je postojala odluka kolegijuma MUP-a da se ta vozila kontrolišu pod određenim režimom. Negirao je sve što je sedam svedoka potvrdilo u istrazi- istakao je.

24sedam/Katarina Mihajlović

Naveo je da ne očekuje da bude podignuta optužnica protiv njegovog klijenta Gorana Papića.

Na pitanje novinarke “24 sedam” ko je izdao naređenje da se Belivukovom saradniku vrati blindirani automobil, Tapušković je rekao da ne želi da ponavlja jer je to već napisao u žalbi.

On je više puta ponovio da imena nisu bitna.  

Tapušković je predhodno izjavio: “Ako ministar policije nije bio nadležan za tako bitnu stvar koja se obavlja unutar resora ja ne bih dalje komentarisao. Da sačekamo šta će se danas dogoditi. “

-Sada je samo problem da se utvrdi način vraćanja vozila, koja su morala biti zadržana pod kontrolom, dok se ne utvrdi da li u njima postoji oružje i droga, za šta su bila potrebna, a ne da istog dana budu vraćena – rekao je Tapušković i dodao da je “Nebojša Stefanović njegov svedok,  jer su prethodno saslušani svedoci odbrane.”

24sedam/Katarina Mihajlović

On nije hteo da kaže ko je naredio vraćanje blindiranog vozila najbližem saradniku Veljka Belivuka.

24sedam/Katarina Mihajlović

-Danas ćemo to saznati – bio je decidan.

Stefanović je u Tužilaštvo pozvan u sklopu istrage protiv nekadašnjeg rukovodioca u ministarstvu policije Gorana Papića koji se sumnjiči za trgovinu uticajem.

ČEKA LI SRBIJA SVOG SANADERA?

Još u februaru mesecu ove godine portal 24sedam je prvi obelodanio vezu između tadašnjeg ministra policije i kriminalnih struktura postavljajući pitanje da li je povezanost ministra Stefanovića sa kriminalnim strukturama dovoljna da ovaj državni funkcioner podnese ostavku ili bude uhapšen?

Papiću se na teret stavlja sumnja da je 15 aprila 2020. godine, mimo procedure, naložio da se Marku Miljkoviću, članu ozloglašene kriminalne grupe Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

On se od 10. marta nalazi u pritvoru, a na saslušanju pred tužiocem rekao je da ga je nakon privođenja Marka Miljkovića, tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović više puta zvao telefonom i da je postupao isključivo po njegovim naređenjima.

Printscreen

Rekao je i da je stav ministra Stefanovića u to vreme bio da se blindirana vozila, koja mogu da budu mete, ne oduzimaju bez razloga, jer ako neko strada, optužiće policiju i ministra za to.

Papić je na saslušanju govorio i o tome kako je upoznao Nebojšu Stefanovića, koji ga je sa sobom i doveo u MUP.

-Nebojšu Stefanovića poznajem oko 10 godina, poznajem i njegovu bivšu suprugu sa kojom sam bio i bliži prijatelj, odrasli smo zajedno, a oni su se, u međuvremenu, razveli. Sa Stefanovićem sam imao češće kontakte negde do 2018, nakon čega su ti kontakti bili ređi, pa me je ovaj njegov poziv iznenadio… Do nekog perioda u 2018. viđali smo se porodično, ali i službeno na sastancima, koktelima i slično, pa su ti kontakti proređeni.

Podsetimo, Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 16 pripadnika njihovog klana, uhapšeni su 4. februara ove godine.

Belivukova navijačka grupa „Principi“, nastala je od nekadašnje grupe „Janjičari“. „Janjičare“ je pre Belivuka vodio trgovac drogom Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, sve dok 2016. godine nije ubijen pod još nerasvetljenim okolnostima.

Belivuk je označen kao vođa kriminalne grupe koja je u Srbiji funkcionisala kao deo “kavačkog” kriminalnog klana, nastalog u Crnoj Gori.

Od februara se Belivuk i Miljković, sa još dvadesetak osumnjičenih, nalaze u pritvoru i istraga protiv njih je u toku. Prema izjavi ministra policije Aleksandra Vulina, Belivukova grupa se sumnjiči za najteža krivična dela – ubistva, otmice, iznude i trgovinu drogom.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike