Kod Raške tragaju za telima nestalih: Prisustvuju predstavnici Radne grupe Beograda i Prištine

05.05.2021

13:01 >> 13:03

0

Autor: A.S.

U masovnoj grobnici u selu Kiževak krajem prošle godine pronađeni su posmrtni ostaci nepoznatih osoba

Kod Raške tragaju za telima nestalih: Prisustvuju predstavnici Radne grupe Beograda i Prištine
Copyright Youtube printscreen

U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške danas se nastavljaju iskopavanja i radovi na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih tokom sukoba na KiM 1999. godine.

Iskopavanju prisustvuju predstavnici Radne grupe Beograda i Prištine za nestala lica, predstavnici Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta i Međunarodne komisije za nestala lica, prenosi Tanjug.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je ranije za Tanjug da je pitanje nestalih jedno od glavnih tačaka dijaloga Beograda i Prištine koji je prošle godine vođen na ekspertskom nivou, u fokusu radnih grupa u rasvetljavanju sudbina 1.642 osobe koje se vode kao nestale posle sukoba na prostoru KiM.

On je istakao da je Beograd po tom pitanju ispunio preuzete obaveze, ali da prištinska strana nije postupila ni po jednom zahtevu Beograda za istraživanje lokacija za koje se veruje da su masovne grobnice.

Pročitajte još:

U masovnoj grobnici u selu Kiževak krajem prošle godine pronađeni su posmrtni ostaci nepoznatih osoba za koje se pretpostavlja da su tela kosovskih Albanaca.

Prema procenama, u grobnici u Kiževku se nalaze posmrtni ostaci 15 ili 16 osoba, a do sada je utvrđen identitet dva tela.

Iskopavanja su prekinuta u novembru prošle godine zbog loših vremenskih uslova, grobnica je konzervirana, a sada su iskopavanja nastavljena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike