Grupa advokata traži da se Mika Aleksić pusti na slobodu: Pritvor ne sme biti kazna!

18.05.2021

18:15 >> 18:20

0

Autor: Lj. K.

Pritisak pojedinih NVO i predsednika advokatskih komora sračunat, samo da bi se Aleksić i dalje držao u pritvoru

Grupa advokata traži da se Mika Aleksić pusti na slobodu: Pritvor ne sme biti kazna!
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Grupa samostalnih beogradskih advokata traži da se profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću ukine pritvor, u kome se nalazi od januara.

Kako navode, od srpskog pravosuđa traže da u ovom predmetu postupa nezavisno i samostalno, uz poštovanje elementarnih prava osumnjičenog.

Ivan Simić, advokat

Advokat Ivan Simić, ispred grupe svojih kolega, kaže za 24sedam da su Aleksiću ugrožena elementarna ljudska prava, koja podrazumevaju pritvor kao meru nesmetanog vođenja krivičnog postupka, a ne lišenje slobode u funkciji pretpostavljene kazne.

– Slučaj Mike Aleksića i te kako uznemirava javnost, ali pre svega pravničku javnost, i to u delu neopravdanog zadržavanja u pritvoru Mike Aleksića. Uznemireni smo načinom na koji se vodi ovaj postupak, koji degradira osnove pravnog poretka na štetu elementarnih ljudskih prava. Posebno zabrinjava stalni pritisak pojedinih nevladinih organizacija i predsednika advokatskih komora, sračunat samo da bi se Aleksić i dalje držao u pritvoru – navodi ovaj advokat.

Ne navodeći ko je u pitanju, Simić kaže da predstavnica jedne NVO zdušno promoviše eksperiment potpune promene sudske prakse u ovom predemetu, a istovremeno javno ponižava advokaturu rečima da NVO pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Iva Ilinčić ATAImages/Antonio Ahel

– To ukazuje da su pojedini visoki dužnosnici advokature i neke NVO, zapravo, partneri na ovom projektu – dodaje on.

Mika Antić uhapšen je u januaru ove godine posle optužbi glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić da ih je, dok su pohađale njegovu školu, silovao.
pročitajte još:
pročitajte još:

Krajem aprila protiv njega je podignuta optužnica kojom mu se na teret stavlja devet krivičnih dela – dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu vratilo je Višem tužilaštvu optužnicu protiv Aleksića na ispravku, i to, prema informacijama 24sedam, po 17 tačaka.

Grupa samostalnih beogradskih advokata poznata je po tome što je 2017. godine sprečila puč u Advokatskoj komori Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike