Bili su država u državi: Princ heroina čuvao zemlju od komunista, Koza Nostra ubila sudije

25.05.2021 | 18:30 >> 18:40

Autor: Lj.K.

Piramida narkoindstruije počela je da se urušava kada je u Meksiku ubijen agent DEA, čije je telo nađeno zverski raskomadano

Copyright Pixabay/24sedam

Iz serijala “Trgovina drogom” televizije Al Džazira, u kome je prikazan nastanak i uspon svetske narko-mafije, njena finansijska moć i veze sa politikom, u predhodnom tekstu izdvojili smo najzanimljiviji deo, da je Francuska tajna policija, zajedno sa korzikanskom mafijom, bila najveći trgovac opijuma i heroina koji je preplavio Ameriku, a kad je francuska veza prekinuta, buknulo je narko-tržište u Meksiku, Aziji i Kolumbiji…

Početkom 70-tih godina kolumbijski narko trgovci kupovali su kokain u Peruu i Boliviji i krijumčarili ga u Ameriku. U kolumbijskom mestu Medeljin, jedan mladi trgovac insisitrao je da se međusobno udruže, povećaju prodaju i tako preuzmu kontrolu nad tržištem kokaina.

Copyright Profimedia

Tako je rođen medeljinski kartel, na čelu sa Pablom Eskobarom. Svaki trgovac drogom morao je Eskobaru da plaća procenat. Za uzvrat, pružao im je niz usluga, pre svega, garantovao je dostavu robe. Preuzimao je tovare i slao ih u Ameriku, a kad bi se se pošiljka izgubila, on bi nadoknadio gubitak.

Pablo Eskobar je industrijalizovao drogu, a za potrebe tako velikog posla medeljinski kartel kupio je flotu aviona za krijumčarenje kokaina.

Tone kokaina u avionima

Medeljinski kartel kupio je flotu aviona da bi mogao krijumčariti tone kokaina na jug Floride, a ubrzo je Amerika otkrila krvavo lice kokaina, kada su
obračuni narko-dilera preplaveli Majami.

Tako je kolumbijski kartel i upao DEA u vidokrug, a 1979. godine američki predsednik Džimi Karter prisilio je kolumbijsku vladu da potpiše sporazum kojim bi se svaki uhapšeni trgovac drogom u Kolumbiji izručio SAD.

Eskobar i politika

Eskobar je uvideo opasnost, i da bi sprečio ovakvu odluku, podmitio je veliki broj političara u svojoj zemlji, ali su mu trebale i dodatne garancije. Zbog toga je u svojoj 33 godini i sam ušao u politiku, i to kao bogati poslovni čovek.

Izabran je za člana zastupničkog doma kolumbijskog parlamenta. Govorio je da se odlukom o izručenju krši Ustav njegove zemlje, kao i ljudska prava.

Tajlandski princ prosperiteta

U isto vreme, u Aziji je takođe došlo do industrijalizacije droge. Nakon vijetnamskog rata i povlačenja američke vojske Tajland je ostao usamljen, okružen crvenima – komunizmom.

Copyright Profimedia

Kraljevstvo se plašilo prodora komunista na njihovu teritoriju, a jedan mladi vojnik i sitni biznismen iskoristiće novi politički poredak, I postati “princ prosperiteta.”

Bio je to Kun Sa, rođeni Burmanac, koji se posle vojne obuke pridružio oružanoj grupi koju je finansirala nemilosrdna burmanska diktatura.

Potom je osnovao svoju vojsku, koja se finansriala od trgovine opijumom.

Predvodeći 2.000 naoružanih vojnika, prešao je granicu i prodao svoje usluge
moćnicima na Tajlandu, da sa svojom vosjkom brani granicu od prodora komunista.

Zauzvrat je dobio potpunu slobodu trgovine opijumom. Vlada Tajlanda ga je štitila, omogućila mu trgovinu i uzimala procenat od njihove zarade.
Pokrenuo je laboratoriju za proizvodnju i postao kralj heroina.

Banke “pukle” zbog prevelike količine novca!

U međuvremenu, u Evropi, 1960. godine, kumovi Palerma doneli su sa Istoka opijum i angažovali odbegle hemičare korkzikanske mafije kako bi opskrbili svoje laboratorije na sicilijasnkoj obali. Kumovi su uspostavili distribucijsku mrežu u SAD kroz picerije njujorške regije, a FBI je to nazvao “pica vezom.”

Zaradili su ogroman novac, a sicilijasnke banke nisu više mogle da prime toliki keš, koji je donosila trgovina drogom.

Bankarski sistem Sicilije je eksplodirao, pa je novac našao svoj put do zemalja sa strogim pravilima čuvanja bankarskih tajni. Do banaka u Švajcarskoj.

Kumove Palerma štitio je plaćenik iz Korleona, Toto Rina, koji je hladnokrvno ubio više od 2.000 ljudi.

Organizovao je ubistvo sudija za borbu protiv mafije, Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Beli prah sa sicilije stizao je u Ameriku, a DEA je veliku pažnju usmerila na Kolumbiju.

Pablo Eskobar bio je pod sve većim pritiskom kako prebaciti drogu, zbog čega je došlo do susreta sa meksičkim Gvadalaharskim kartelom i njegovim šefom Felikom Galjardom, a dogovoreno je da oni preuzmu Pablov transport kokaina do Amerike.

pročitajte još:
pročitajte još:

Te 1984. godine DEA još nije shvatila šta su uradili Eskobar i Feliks, a jedan od njenih agenata, Enrike Kamarena, koji je otkrio ogromne plantaže marihuana u Meksiku i unišito ih, posle nekoliko meseci je nestao.

Meksička vlada nije davala nikakav konkretan odgovor šta se sa njim desilo.

Posle višemesečne potrage, pronađeno je njegovo telo, zverski osakaćeno i u komadima.

Kasnije je otkriveno da ga je meksička policija kidnapovala i uz pomoć meksičke tajne službe predala Gvadalaharskom kartelu…

Nastaviće se

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam