Otkrivamo: Jovičić za nelegalnu gradnju uzimao 25 evra po kvadratu! Novčanice bile označene...

07.06.2021

12:17 >> 17:05

0

Autor: Lj. Keković

Prvi čovek Palilule razotkriven je nakon hapšenja četvorice investitora sa Palilule u martu. Istragom se došlo do Jovičića, kod koga su pronađene označe

Otkrivamo: Jovičić za nelegalnu gradnju uzimao 25 evra po kvadratu! Novčanice bile označene...
Copyright Milan Maričić/ATAImages

Aleksandar Jovičić, uhapšeni predsednik opštine Palilula, napravio je grešku u koracima, na osnovu koje je otkrivena šema reketiranja građevinskih investitora.

Kako 24sedam saznaje, razotkriven je nakon što su u martu uhapšena četvorica investitora sa Palilule, među kojima je bio i nekadašnji predsednik ove opštine Danilo Bašić. Istragom se došlo do Jovičića, kod kog su pronađene označene novčanice.

Instagram/aleksandar_jovicic_

Jovičić je, kako se sumnja, za svaki nelegalno izgrađeni kvadratni metar uzimao od investitora po 25 evra za takozvanu zaštitu, koja je podrazumevala da opština neće slati građevinsku inspekciju i da će se, lažnom dokumentacijom, objekti legalizovati.

– Za svaki kvadratni metar nelegalne gradnje uzimalo se po 25 evra, i to je podrazumevalo garanciju predsednika opštine da građevinska inspekcija neće izlaziti na teren. Kad radovi dostignu određenu spratnost i gradnja se privede kraju, pravljeni su papiri za legalizaciju. U pitanju je bila uigrana ekipa, koja je ovakvom šemom uzela ogromne pare – saznaje naš protal od izvora bliskog istrazi.

Tanjug/Rade Prelić

Prema nepotvrđenim informacijama, u nekim slučajevima reket od 25 evra “konvertovan” je u kvadrate, tako da je građevinska mafija sa Palilule za takozvanu zaštitu uzela brojne stanove u izgrađenim zgradama.

Pored Jovičića, uhapšeni su građevinski inspektori sa opštine, kao i šef Odseka za društvene delatnosti.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije – Odeljenja za borbu protiv korupcije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su pre četiri dana Jovičića zbog sumnje da je omogućio izvođenje nelegalnih građevinskih radova na teritoriji Opštine Palilula.

Milan Maričić/ATAImages

On se sumnjiči da je uticao na D. V. da dalje utiče na građevinske inspektore, da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekta bez građevinske dozvole na teritoriji Palilule u periodu od jula 2016. do novembra 2018. godine, kao i da je od investitora za navedene objekte protivpravno prisvojio 28 miliona dinara.

pročitajte još:
pročitajte još:

Građevinski inspektori se sumnjiče da su zloupotrebom položaja omogućili zaštitu od strane inspekcijskih organa GO Palilula od rušenja za njihove nelegalno izgrađene objekte, kao i da su, nakon što su u zapisnicima i rešenjima koje je donela građevinska inspekcija, uneli neistinite podatke u vezi sa objektima i potom ih prosledili na ozakonjenje, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata.

Jovičić, član SNS, uhapšen je u svojoj kancelariji i određen mu je pritvor do 30 dana.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike