Jeljcinov fotograf za 24sedam: Mladićevog kuma u Moskvi ubili crnogorski trgovci oružjem!

10.06.2021

07:20 >> 12:50

0

Lazar Kovačević nabavio je rakete za 14.000 dolara, a crnogorski trgovci oružjem ucenjivali su ga da ih kupi za 35.000 dolara

Jeljcinov fotograf za 24sedam: Mladićevog kuma u Moskvi ubili crnogorski trgovci oružjem!
Copyright Foto: Vlastimir Nešić Šone

Ubistvo kuma osuđenog generala Ratka Mladića i danas je velika misterija, a jedina spekulacija koja se u javnosti pojavila jeste da je ubistvo Lazara Kovačevića naručio njegov kum jer mu je ćerku Anu Mladić seksualno napastvovao, posle čega se ona ubila.

Međutim, Vlastimir Nešić Šone, lični fotograf nekadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, koji je dobro poznavao i ljude i prilike tog vremena, tvrdi da su takve priče obična podmetačina.

Foto: Vlastimir Nešić Šone

Prema Šonetovima saznanjima, Kovačevića su likvidirali trgovci oružjem.

Nešić je redakciji 24sedam ustupio nekoliko svojih fotografija nastalih tokom rata u Bosni, između ostalih i onu na kojoj se vidi kako ranjenom Mladiću u Bihaću previja ranu od gelera, ali i sliku na kojoj komandant srpske vojske na položaju igra šah sa svojim kumom Lazarom.

Foto: Vlastimir Nešić Šone

– Lazar Kovačević bio je rodom iz Krupe, radio je u Švajcarskoj i bio veliki prijatelj sa Jeldizarovom, dvostrukim herojem Rusije, koji je dva puta leteo u kosmos. Lazar je imao dosta novca i pomagao je Republiku Srpsku. Kupovao je za vojsku velike količine oružja i dobrim delom je od toga i živeo. Ubijen je u Moskvi, u svom stanu, sa tri metka, dva ispaljena spreda i jednim ispaljenim u potiljak, što je značilo da je mnogo video i mnogo znao – priča nekada vodeći fotograf francuskih agencija “Sipa pres” i “Gama”, čije su ekskluzivne slike iz Rusije godinama punile naslovnice najboljih svetskih časopisa.

Profimedia

Kako kaže, prema nekim njegovim saznanjima, Kovačević se zamerio crnogorskim trgovcima oružjem prilikom kupovine raketa zvanih “šilo”, kojim je tokom NATO bombardovanja Pala oboren francuski avion “miraž 2000”.

24sedam/Goran Sivački

– Lakija je ubila niska cena. Te rakete mogle su se kupiti za 13.000 ili 14.000 dolara, a Crnogorci su ih prodavali za 35.000. Kovačević ih je prilikom kupovine zaobišao, i to mu je i presudilo. Moskovska policija zatekla je na licu mesta otvorena vrata. Tada je na razgovor priveden Kovačevićev blizak saradnik Dragan Stanković, koji je ubrzo pušten. I tu se priča završila. Ubijen je pre podne, a mi smo u srpskoj ambasadi u Moskvi za to saznali tek uveče, oko osam sati, od tadašnjeg načelnika beogradskog DB Dušana Stupara. Kako je on saznao, ne znam – otkriva nam Nešić.

pročitajte još:

O pričama da je Kovačević napastvovao Anu Mladić i da je Ratko zbog toga poslao osvetnike u Moskvu, kaže da su podmetnute, te da “dušmana u Srbiji ima koliko hoćeš”.

– Zna Ratko da to nije istina, kao što zna i ko mu je ubio ćerku. Oni koji su hteli da mu napakoste, to su i uradili. Meni je jedino nejasno ostalo zbog čega je ćerku ostavio u Beogradu, jer bi u Moskvi bila bezbednija – smatra Šone.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike