Vozač "audija smrti" je bio uračunljiv: Nastavljeno suđenje za nesreću u Nišu, veštaci izneli svoj stav!

14.06.2021

11:29 >> 14:44

0

Autor: M.K.

Nalazi su u granicama normale i odgovaraju životnoj dobi okrivljenog

Vozač "audija smrti" je bio uračunljiv: Nastavljeno suđenje za nesreću u Nišu, veštaci izneli svoj stav!
Copyright Facebook, Printscreen/RTS

Komsija veštaka izjasniće se danas pred Osnovnim sudom u NIšu o nalazima veštačenja zrelosti i uračuniljivosti 19-godišnjeg Nemanje S. iz Beograda, čime će biti nastavljeno suđenje za saobraćajnu nesreću na Bulevaru Medijana u kome su život izgubili 12-godišnji Andrej Prenkljušaj i 45-godišnji Dejan ilić.

Suđenje za nesreću na Bulevaru Medijana nastavljeno je u danas, a na prethodnom ročištu odbrana je tražila da se stručnjak upozna sa veštačenjem.

Prvi se advokatima i sudu obratio predstavnik komisije veštaka Radovan Karadžić, stručnjak koji je nadgledao rad tročlane komisije.

– Svi ovi pregledi su utvrdili normalan fizioloski nalaz, odnosno, nalaz koji je u granicama normale, očekivanog sa životnom dobi okrivljenog. Na bazi ovog nalaza dato je mišljenje pogotovo u pogledu “neuroloških” ispada koji je okrivljeni imao u momentu odigravanja kritičnog događaja. Ostajemo pri mišljenju koje je dato da nalaz koji je utvrdio neurološkim pregledom i spovedenih dijagnostičkih procedura (magnentna rezonanca i EKG nalaz) upravo ukazuju na činjenicu da se ovakav nalaz ni na koji način ne može dovesti u vezu sa tegobama koje je navodno okrivljeni imao u momentu odigravanja kritičnog događaja – rekao je Karadžić.

Svoj nalaz o potencijalnim organskim poremaćajima koji bi doveli do udesa dala je i veštak Miroslava Živković, dr nauke za oblast neurologije.

– U neuorologiji je praksa da se prvo detaljna anamneza o ličnim bolestima, prethodnim bolestima. Svi potrebni testovi i procedure ukazivali su na normalan neurološki nalaz, ali imajući u vidu okolnosti pod kojima se akcident dogodio ja sam tražila razne dijagnostičke metode. Svi nalazi su bili uredni, te sam mišljenja da je zaključak da u trenutku udesa nije bilo organskih poremećaja koji bi doveli do akcidenta za koji je optužen – rekla je Živkovićeva.

Andrija (12) poginuo u saobraćajnoj nesreći Foto: printscreen/Facebook

Saslušanje neurologa trajalo je više od tri časa, a u nastavku današnjeg glavnog pretresa očekuje se da delove svojih nalaza iznesu psihijatar i psiholog koji su bili članovi komisije veštaka.

Da podsetimo, suđenje okrivljenom vozaču Nemanji Stamenkoviću  počelo je 26. marta, skoro dva i po meseca nakon nesreće, a tada se on izjasnio da nije kriv, a advokati oštećenih, odnosno porodica stradalih, zahtevali su da tužilaštvo prekvalifikuje krivično delo u optužnom predlogu, te da se umesto 1 do 8 godina, vozač suoči sa kaznom od 12 godina.

Iako je bilo najavljeno da će biti saopšteni rezultati veštačenja o zrelosti i uračunljivosti vozača “audija”, na poslednjem ročištu o tome nije bilo reči, već je ta tema pomerena za naredno ročište koje je trebalo da bude održano 1. juna.

Kako je ranije pisano, Stamenković je kobne večeri izgubio kontrolu nad “audijem“, izleteo sa kolovoza i pokosio dvojicu pešaka koji su išli trotoarom. Dečak je od siline udarca bio odbačen preko ograde Vodovoda visoke dva metra, a od zadobijenih povreda preminuo je, dok je Ilić podlegao povredama sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu. Stamenković je u odbrani pred sudom naveo da je prilikom preticanja nepoznato vozilo navodno krenulo u njegovu stranu pa je zato skrenuo sa puta kako bi izbegao udes.

– Učinilo mi se da se to vozilo trgnulo ka meni, u levu stranu, kao da će da me udari. Uplašio sam se, stisnuo sam volan sa obe ruke i spustio glavu. Moguće da sam u tom trenutku dao gas kako bih izbegao saobraćajnu nesreću, ali to ne mogu da sigurnošću da potvrdim. Nakon toga osetio sam trnjenje u vratu i mišićima tela i počeo sam da gubim orijentaciju u prostoru. Zatim sam osetio kao neki šum u uhu i predmeti su počeli da mi beže pred očima. Sledeće čega se sećam je da sam izašao iz vozila jer mi je bio potreban vazduh da bih se povratio – ispričao je ranije Stamenković pred sudom.

Jurio 152 km/h?

Advokat Bratislav Stojanović koji zastupa Andrejevu majku Aleksandru Kostadinović tvrdi da se “audi“ kretao brzinom od 152 kilometra na čas, što se može utvrditi korišćenjem specijalizovane animacije, te je zatražio s toga novo saobraćajno veštačenje koje bi bilo povereno departmanu za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, budući da veštak Dejan Bogićević, kako je obrazložio sudu, nije uradio kompjutersku animaciju saobraćajne nezgode.

Ukoliko se utvrdi da se u momentu nesreće kretao većom brzinom mogla bi biti promenjena i kvalifikacija krivičnog dela što bi značilo da se okrivljenom može izreći kazna i do 12 godina zatvora, dok je po sadašnjoj kvalifikaciji maksimalna sankcija osam godina zatvora.

Pročitajte još:

Stručni savetnik odbrane Milan Božović na jednom od prošlih ročišta, pak, izneo je tvrdnju da se “audi“ kretao brzinom od 108 kilometara na čas i da brzina nije bila uzrok udesa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike