Aca Lukas o “Zemuncima”, Šiptaru i Šljukinom pištolju: Legiju sam upoznao još dok je svirao saksofon!

23.06.2021

20:45 >> 23:13

0

Autor: Lj. Keković

U sedištu Zemunskog klana u Šilerovoj ulici u Zemunu sve je bilo u bojama Demokrastke stranke, žuto i plavo

Aca Lukas o “Zemuncima”, Šiptaru i Šljukinom pištolju: Legiju sam upoznao još dok je svirao saksofon!
Printscreen/Mup

U svojoj autobiografskoj knjizi “Ovo sam ja”, pevač Aca Lukas nije krio da je poznavao i drugovao sa brojnim ličnostima beogradskog podzemlja, od kojih su mahom svi danas ili pokojni, ili na dugogodišnjim robijama.

U vreme policijske akcije “Sablja”, uvedene posle atentata na Zorana Đinđića, i sam se našao iza rešetaka Centralnog zatvora pod sumnjom da je bio jedan od zaverenika “zemunskog klana”.

Aca Lukas, Foto: 24sedam/ N. M.

Skoro dve decenije nakon hapšenja, kada je osuđen na pet meseci zatvora, Lukas je u knjizi otkrio da mu je pištolj, pronađen u stanu u “Sablji”, poklonio vođa zvezdarskog klana Sredoje Šljukić Šljuka, da ga je vođa “Zemunaca” Dušan Spasojević Šiptar često zvao da popiju kafu, a da bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legiju, osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera, poznaje još od vremena kada je ovaj najpoznatiji srpski robijaš svirao saksafon.

– Legiju sam znao iz vremena kad sam bio momak. Svirao je saksofon. Posle je pobegao u inostranstvo, u Legiju stranaca…- navodi Lukas, opisujući razgovor sa inspektorima o Legiji, nakon hapšenja.

Milorad Ulemek Legija rofimedia

– Dakle, zašto si svirao kod Legije u stanu? Šta si pevao na krštenju njegovog deteta – blago je upitao inspektor.

– Pevao sam zato što me je čovek pozvao i platio. Zašto sam pevao? Zato što sam pevač. A da sam kuvar, ja bih kuvao i pripremio večeru na tom krštenju – odlomak je iz knjige.

U knjizi je opisao i svoj odnos i poznanstvo sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom, koji je zajedno sa Miletom Lukovićem Kumom i likvidiran u “Sablji.”

– Živeo sam u blizini Šilerove, i Dušan je često znao da me pozove na kafu. To su bila prepodnevna ili popodnevna druženja. Pozivali su me i na noćne sedeljke i žurke, na koje nikada nisam išao jer ne volim lažni džet-set i grebatore koji su se tamo okupljali… Pričali su otvoreno o poslovima, što mene nije zanimalo. Tamo nikad nisam video one koji su kasnije pominjani kao stalni posetioci. Pominjao se Čeda Jovanović, ali ga nikada tu nisam video. Bilo mi je čudno što su u novinama povezivani sa Vukom Draškovićem, a ispostavilo se kasnije da su oni pokušali atentat na njega. Nešto je, ipak, ukazivalo na to čiji su ljudi iz zemunskog klana, ili kome su naklonjeni. Sve je u zgradi, i na njoj, bilo u bojama demokratske strake. Žuto i plavo. Činjenica da su bili dobri sa Čumetom, znači i da su bili dobri sa Đinđićem…- piše autor.

Zoran Đinđić Profimedia

Ponekad je, kaže, bilo neprijatno sedeti i razgovarati jer su sve češće pričali o politici.

– Samo da pobedi ovog – rekao mi je Spasojević, uoči izbora.

– Koga? Koštunicu? – pitao sam reda radi.

– Šta lupaš! Labusa da pobedimo – odgovorio je Spasojević.

Pročitajte još
Pročitajte još

Za pištolj koji mu je pronađen kazao je nervoznim inspektorima da mu ga je poklonio vođa voždovačkog klana, koga su na auto-putu, kod Beogradske arene, ubili “Zemunci”.

– Poklonio mi pokojni Šljuka. Slobodno proverite. Znate gde mu je parcela – druknuo sam mrtvog čoveka – napisao je Lukas, navodeći da u policijskom zapisniku nije bila navedena nijedna ružna reč koju je izgovoio protiv ubijenog premijera.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti