Pravosnažna presuda bankaru iz Niša: Ojadio klijente za oko 240.000 evra, kaznu služi u zatvoru

04.07.2021

13:17 >> 14:13

0

Autor: A.S.

Arsenijeviću je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja dužnosti u vezi sa poslovima platnog prometa u trajanju od pet godina

Pravosnažna presuda bankaru iz Niša: Ojadio klijente za oko 240.000 evra, kaznu služi u zatvoru
Copyright Profimedia

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom je Aleksandar Arsenijević (35) iz Niša osuđen na četiri godine i 10 meseci jer je klijente jedne banke u kojoj je bio zaposlen oštetio za oko 240.000 evra.

On je proglašen krivim zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica a istom presudom, Apelacioni sud je potvrdio i oslobađajuću presudu Zoranu Stojkoviću (65), klijentu banke, kome je na teret bilo stavljeno da mu je u jednoj transakciji pomogao u izvršenju ovog krivičnog dela, prenosi Blic.

Žalbe na presudu Višeg suda uložile su sve strane – i tužilaštvo i Arsenijević i njegov branilac, ali ih je Apelacioni sud odbio kao neosnovane i prvostepenu presudu potvrdio u celosti

Kako se ranije pisalo, Arsenijević je bio optužen da je od 18. juna 2014. do 9. novembra 2016. godine u više navrata razročavao oročene devizne i dinarske štedne uloge, neovlašćeno otvarao dinarske račune, sa štednih računa podizao dinare i evre koji su mu isplaćivali blagajnici. Bankar je sa računa klijenata podizao od 1.000 do 63.500 evra te da je ukupno uzeo 196.560 evra i 5.345.392 dinara a kada je prvi slučaj otkriven nalazio se u Grčkoj na moru, odakle je došao rekavši da nije imao nameru da beži. Pred sudom se pravdao da se ne oseća krivim a odbranu je izneo tek na poslednjem ročištu, pre davanja završnih reči, navodeći da je bio “primoran, zastrašivan i ucenjivan” od strane osobe čiji identitet ne sme da otkrije, da podiže novac sa računa klijenata, da ništa od toga nije zadržao za sebe i da se “mnogo kaje zbog svega”.

– Trebalo je ranije da razmišljam svojom glavom, a ne da dovedem sebe i svoju porodicu u ovu situaciju – rekao je Arsenijević pred sudom dok se pravni zastupnik banke, koja je obeštetila svoje klijente, pridružio krivičnom gonjenju i naveo da ističu imovinsko-pravni zahtev.

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo u završnici suđenja tražilo je kaznu od najmanje pet godina i tri meseca zatvora ističući da je Arsenijevićeva odbrana izneta radi izbegavanja krivične odgovornosti.

Pravilna odluka

Ceneći olakšavajuće i otežavajuće okolnosti Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno ocenio sve okolnosti imajući u vidu i težinu izvršenog krivičnog dela i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i 10 meseci.

– Pravilno je prvostepeni sud prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije najpre utvrdio a zatim i cenio sve okolnosti koje utiču na vrstu i visinu kazne i pravilno na strani optuženog kao olakšavajuće okolnosti cenio njegove lične i porodične prilike obzirom da se radi o oženjenom licu koje je otac maloletnog deteta, nezaposlen, bez nepokretne imovine, kao i njegov raniji život koji je uredan obzirom da do sada nije osuđivan, dok je kao otežavajuću okolnost ocenio broj radnji koje su ušle u sastav krivičnog dela za koje je oglašen krivim kao i visinu pribavljene imovinske koristi koja daleko nadmašuje iznos koji je propisan kao kvalifikatorna okolnost za postojanje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog za koje delo je optuženi oglašen krivim, navodi se u presudi Apelacionog suda u Nišu.

Pročitajte još:

Žalbeni navodi optuženog i njegovog branioca da prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne nije imao u vidu da je optuženi banci nadoknadio iznos od 32.000 evra po oceni Apelacionog suda bili su bez uticaja na pravilnost odluke o krivičnoj sankciji jer se radi o delu protivpravne koristi stečene izvršenjem krivičnog dela koju optuženi ne može zadržati zbog čega su predlozi istaknuti u žalbama da se optuženi osudi na blažu krivičnu sankciju ocenjeni neosnovanim.

Zabrana vršenja dužnosti pet godina

Arsenijeviću je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja dužnosti u vezi sa poslovima platnog prometa u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vreme trajanja ove mere. U dužinu izrečene zatvorske kazne biće mu uračunato vreme provedeno u pritvoru u periodu od 5. avgusta do 24. oktobra 2016. godine. Istom presudom određeno je da troškovi krivičnog postupka padaju na teret Arsenijevića dok je oštećena banka radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva upućena na parnični postupak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike