Doneta odluka: Niški hakeri će biti izručeni Americi, samo ih jedna osoba može spasiti

06.07.2021

15:29

0

Konačnu odluku o tome da li će optuženi uskoro krenuti put Amerike, daće ministarka pravde Maja Popović

Doneta odluka: Niški hakeri će biti izručeni Americi, samo ih jedna osoba može spasiti
Širi se polje udara: Hakeri ne napadaju samo banke, Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu desetoro programera osumnjičenih za digitalnu prevaru “tešku” 70 miliona dolara, da ne budu izručeni Americi koja zahteva njihovu ekstradiciju jer su među oštećenima i državljani Teksasa.

Odluku o njihovom izručenju Viši sud u Beogradu doneo je 13. aprila, ali su njihovi branioci podneli žalbu Apelacionom sudu koji je smatrao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju predviđeni Ugovorom o izručenju između SAD i Srbije i Međunarodnoj pravnoj pomoći.

Ministarka pravde Maja Popović ATA Images/Antonio Ahel

Konačnu odluku o tome da li će optuženi uskoro krenuti put Amerike, daće ministarka pravde Maja Popović.

Milan Petrović, jedan od branilaca digitalnih stručnjaka, ostaje pri stavu da nisu ispunjeni uslovi da se našim ljudima sudi u SAD.

Nema izjave oštećenih Teksašana

– U optužnici se navodi da su oštećeni investitori iz različitih zemalja, ali niko iz celog sveta osim iz Teksasa nije prijavio digitalanu prevaru. Međutim, u priloženim dokazima nema nijedne izjave navodno oštećenih Teksašana. Optuženi su samo izrađivali platforme, bavili su se kompjuterskim poslom, a mi smo prihvatili tvrdnju da su oni organizovali prevaru. Za to nije bilo dokaza, očekivali smo da će iz tog razloga Apelacioni sud ukinuti odluku Višeg suda o izručenju dok ne budu pribavljeni dokazi u skladu sa Ugovorom o izručenju i Međunarodnoj pravnoj pomoći, ali se to nije desilo. Ostaje nam još ministar pravde koji treba svojom odlukom da pokaže da Srbija štiti interese svojih građana – dodao je Petrović.

Šteta od 70 miliona evra

Među optuženima su, osim Srba i državljani Crne Gore, Australije i Filipina. Odluku o izručenju u kućnom pritvoru čekaju F. A. K., U. S., N. K., A. S. E., M. M., N. D. i N. M., dok se prvookrivljeni Kristijan Krstić, M. P. i B. R. nalaze u pritvoru Višeg suda u Beogradu. Antonije Stojiljković iz Niša bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija izvršena 4. februara.

Pročitajte još

Tužilaštvo Severnog okruga Teksas ih tereti da su učestvovali u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi, predstavljajajući se kao lider na svetskom tržištu binarnih opcija i prodavali kriptovalute. Koristeći lažne profile, uveravali su investitore u legitimnost ulaganja, a zatim bi platforme gasili, čime su oštetili klijente za 70 miliona evra. Međutim, njihov advokat tvrdi da nema dokaza da je šteta zaista pričinjena.

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi