Otkriveni detalji optužnice: Mika Aleksić se tereti za četiri silovanja maloletnica, preti mu dve decenije zatvora

10.07.2021

23:43 >> 07:39

0

Autor: M.Vu

Krivično veće Višeg suda u Beogradu 29. juna utvrdilo je da postoji opravdana sumnja da je Miroslav Aleksić više puta silovao četiri svoje učenice

Otkriveni detalji optužnice: Mika Aleksić se tereti za četiri silovanja maloletnica, preti mu dve decenije zatvora
Copyright Pixabay/Printscreen

Potvrđena optužnica protiv Miroslava Mike Aleksića, ovog samozvanog profesora glume tereti za čak četiri silovanja maloletnica u produženom trajanju, ali i tri krivična dela nedozvoljene polne radnje zloupotrebom položaja.

Prema informacijama koje posedujemo, Krivično veće Višeg suda u Beogradu 29. juna utvrdilo je da postoji opravdana sumnja da je Miroslav Aleksić više puta silovao četiri svoje učenice koje su u tom trenutku bile maloletne. Takođe, zaključeno je i da je nad tri devojke izvršio nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja – svoje pozicije nastavnika glume.

– Odlukom suda postupak je obustavljen u tri tačke za činjenični opis radnji koje su navedene u postupku zbog nedovoljno dokaza – kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem i dodaje da je optužnicom koju je Više tužilaštvo prvom optužnicom podiglo protiv Aleksića, okrivljenog samozvanog profesora glume teretilo za dva silovanja, dva silovanja u produženom trajanju, ali i jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih.

Aleksić se tereti da je seksualno zlostavljao svoje učenice u periodu od 2008. do 2020. godine. Otkriven je kada ga je pet hrabrih devojaka, među kojima su i glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić prijavile policiji i ispričale kroz kakav su pakao prolazile dok su pohađale časove glume u Aleksićevoj školi glume.

Antonio Ahel/ATAImages

Zbog ovih dela Krivičnim zakonikom njemu je zaprećena kazna od pet do 15 godina robije, odnosno od dve do 10 godina zatvora.

Kako je “Blic” pisao, to ne znači da će on biti osuđen na 15, odnosno 10 godina, već će za svako krivično delo koje mu se stavlja na teret kazna morati da bude izrečena posebno. Prema rečima Milana Kneževića iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije i osnovnog javnog tužioca u Bačkoj Palanci, prema Krivičnom zakoniku Srbije, Aleksiću može biti izrečena maksimalna kazna zatvora od 20 godina. Pojasnio je i na osnovu čega.

– Ukoliko se dokažu svako silovanje i nedozvoljene polne radnje za koje se tereti, njemu će za svako delo biti izrečena posebna sankcija. Hipotetički, njemu se na teret stavlja više silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, a za svako od njih je zaprećena maksimalna kazna od 15, odnosno 10 godina zatvora. Prilikom izricanja presude sud izriče jedinstvenu kaznu, a koja, kako predviđa Krivični zakonik, ne može premašiti 20 godina, iako je možda kazna kada se saberu sve sankcije koje mu mogu biti izrečene, veća – objasnio je Knežević.

Prema ranijem pisanju, klupko užasa počelo je da se odmotava kada je hrabra glumica Milena Radulović u ispovesti za otkrila da ju je silovao učitelj glume kada je imala 17 godina. Kako je tada ispričala, to se nije desilo samo jednom. Milena Radulović ispričala je da su ona i nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavile policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se – ispričala je Milena Radulović u razgovoru za “Blic”.

Nakon nje, još jedna hrabra mlada glumica, Iva Ilinčić svedočila je o svom strašnom iskustvu. Kako je rekla, ona nije bila silovana, ali ju je Aleksić seksualno zlostavljao. Šest godina ona je o tome ćutala.

Pročitajte još:

Treća žrtva koja danas ima 20 godina možda je doživela i najveću traumu. Kako je ispričala, nju je Aleksić silovao prvi put kada je imala 18 godina. Posle toga, tvrdi, silovanje se ponavljalo svakog utorka sedam meseci.

Sud ponovo odlučuje o pritvoru

Apelacioni sud usvojio je žalbu Miroslava Mike Aleksića na rešenje Višeg suda kojom mu se produžava pritvor i vratio je Višem sudu da ponovo razmotri da li će mu produžiti pritvor, nezvanično se saznaje.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka o tome da li će Aleksić ostati u pritvoru očekuje se do kraja nedelje. Inače, njemu je pritvor produžen da ne bi u kratkom roku ponovio krivična dela i zbog uznemirenja javnosti. On se iza rešetaka nalazi od 16. januara.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti