Poznato ko je nabavljao oružje kavčanima: Zna se i u kojim akcijama je korišćeno

11.07.2021

13:58

0

Autor: A.S.

Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana kupovala je u Slovačkoj oružje koje je preprodavala drugim kriminalnim organizacijama i naplaćivala u kokainu

Poznato ko je nabavljao oružje kavčanima: Zna se i u kojim akcijama je korišćeno
Copyright Ilustracija/Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Kako pišu podgoričke Vijesti, u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije tamošnjem Specijalnom državnom tužilaštvu podnela protiv više desetina članova kavačkog klana, piše da ih je automatskim i poluautomatskim oružjem snabdevao državljanin Srbije, koji je iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima, a oni su ih dalje švercovali preko granica država EU, ali i u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je trag ljudima koji su za klan kupovali oružje, koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. To su učinili iako su na svim oduzetim pištoljima bili izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

Pročitajte još:

U istrazi su im pomogli i predstavnici EUROPOL-a preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a preko njih i došli do kupaca, prenose crnogorski mediji.

Policija Slovenije otkrila je navodno i u kojim je krivičnim delima korišćeno oružje kojim su kavčani snabdevali kriminalce, a neki pištolji oduzeti su i od njihovih članova.

U krivičnoj prijavi piše da su kuriri pištolje krili u kabini kamiona, u metalnom sanduku ležaja. Na taj način prevozili su ih od “dobavljača” u Slovačkoj do kupaca u Holandiji, Sloveniji i Srbiji.

-Zločinačko udruženje na čelu sa Filipom Vrzićem čiji nadimci na aplikaciji Sky su Drug i 10NO, pored redovnog krijumčarenja raznih vrsta droga, bavilo se i švercom oružja, uglavnom poluautomatskih i automatskih pištolja. Za koordinaciju nabavke, prevoza i prodaje oružja bili su zaduženi Vrzić i Klemen Kadivec koji je koristio Sky nadimke Tom Ford, Sand Man. Vrzić je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi, od državljanina Srbije koji je u to vreme bio u kućnom pritvoru, piše u prijavi.

U prijavi je navedeno da je ta zločinačka grupa između 22. februara i 29. aprila 2019. godine iz Slovačke u Holandiju pet puta prošvercovala veće količine poluautomatskih pištolja. Nakon svake predaje oružja u Holandiji, u Sloveniju su se vraćali sa kokainom.

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podneli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Sky aplikacije.

Pročitajte još:

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo 20 državljana Slovenije, 12 iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.

Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. do maja 2021. godine počinili više desetina krivičnih dela vezanih za šverc droge, oružja, novca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike