„Zašto si ubio dete?“ Inspektori zanemeli kad im je hladnokrvni ubica dao odgovor (VIDEO)

13.07.2021

07:00 >> 10:08

0

Autor: Lj. Keković

Ilija Vujić i Darko Lončević osuđeni na smrt zbog zločina u Pohorskoj ulici, ali im je kazna preinačena

„Zašto si ubio dete?“ Inspektori zanemeli kad im je hladnokrvni ubica dao odgovor (VIDEO)
Copyright Profimedia

Devedesetih godina dogodio se jedan od najmonsutroznijih zločina, kada su dvojica povratnika sa ratišta u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu u pljački ubili majku, dete i psa, a odgovor hladnokrvnog ubice Ilije Vujića zvanog Bumbar, zbog čega je pucao u trinaestogodišnjeg Davora, i danas ledi krvi u žilama inspektorima beogradske policije koji su ga saslušavali posle hapšenja.

Ilija Vujić i Darko Lončević 1. decembra 1993. godine ubili su Davora Židića i njegovu majku Vericu u njihovom stanu u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu. Vujić je ženi pucao u jetru jer je, kako je sam rekao, na ratištu naučio da žrtva tako duže živi.

Pročitajte još

On je tada pitao Vericu gde drži novac ali porodica nije imala ušteđevine.

– Kada smo ga pitali zašto je ubio dete, jedan od ubica je rekao: Ko ga j…, on je trebalo da bude u školi. Mislim da nekoliko minuta nikom od nas inspektora nije moglo da dođe do svesti šta je on izgovorio – ispričao je u filmu „Vidimo se u čitulji“ tada inspektor gradskog SUP-a za krvne i seksualne delikte Ljuba Milanović.

Ljuba Milanovič Printscreen/Youtube/Happy

Skoro trideset godina nakon ovog zločina, Milanović kaže da i danas oseti nelagodu kad se seti odgovora koji je monstrum izgovorio.

– Svaki put kad se setim tog odgovora i hladnokrvnosti sa kojom je to izgovorio, verujte, naježim se. Kad je rekao zašto je ubio dete, zanemeli smo, nismo mogli da verujemo šta smo čuli  – kaže Milanović.

Monstrumi su se kasnije u jednom od beogradskih kafana pijani hvalili u društvu kako su likvidirali nedužnu porodicu, posle čega su i uhapšeni.

Vujić je presudom Okružnog suda u Beogradu 17. oktobra 1994. godine osuđen na smrtnu kaznu. Vujić je čak pet puta tražio da bude pomilovan, ali su njegovi zahtevi odbijeni.

Smrtna kazana je ukidanjem februara 2002. preinačena na 40 godina zatvora.

Od samog početka procesa Vujić je tražio da bude u samici. Kaznu izdržava u srpskom „Alkatrazu“ u Padinskoj Skeli.

I dalje se nalazi  dobrovoljno u izolaciji, među četiri zatvorska zida.

Razlog zašto nije želeo da bude sa ostalim zatvorenicima, kako je tvrdio leži u tome da je posle hapšenja dok je bio u pritvoru su ga tukli ostali zatvorenici i zatvorski stražari.

Pročitajte još

Kultni film „Vidimo se u čitulji“, koji je urađen prema scenariju novinara Vojislava Tufegdžića i Aleksandra Kneževića, o beogradskom podzemlju devedesetih godina u svom uvodnom delu iskoristio je priču o zločinu u Pohorskoj kao polaznu osnovu, ali ne i kao uzrok, da opiše spiralu smrti koja je kasnije zavladala Srbijom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike