"Jedna reč neće ništa promeniti jer imamo puno dokaza o Čabi Deru": Oglasio se advokat porodice ubijenog

14.07.2021

07:00 >> 12:55

0

Autor: j.jovanovic

Nije bilo očekivano da sud otvori novi pretres zbog formalnosti

"Jedna reč neće ništa promeniti jer imamo puno dokaza o Čabi Deru": Oglasio se advokat porodice ubijenog
Copyright Čaba Der Printscreen /Youtube

U Višem sudu u Beogradu juče je odloženo izricanje prvostepene presude Čabi Deru i Alenu Cigleru zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu 5. januara 2019. godine. Naime, presuda je odložena jer je sporna jedna reč u prevodu Derove izjave sa mađarskog jezika, te će zbog toga 27. jula biti otvoren novi glavni pretres.

Njegova odbrana ističe da je on u svojoj izjavi za Ciglera rekao da mu je drug, dok je tužilaštvo spomenutu reč prevelo kao saučesnik, te će iz tih razloga biti otvoren novi glavni pretres u julu.

Pročitajte još:

Tim povodom, 24sedam je razgovarao sa advokatom Markom Lazovićem, koji zastupa Slavišu, brata ubijenog Nebojše Markovića, koji je rekao da je pomalo iznenađen odlukom o ponovnom otvaranju glavnog pretresa.

– To je procesno-pravna formalnost koja, po mom mišljenju, neće ništa promeniti.  Za mene nije bilo očekivano to da će sud otvoriti novi pretres. Smatram da se neće ništa promeniti, jer imamo puno dokaza o tome da su optuženi izvršili teško ubistvo. Ovim odlaganjem sud će samo otkloniti taj procesni nedostatak oko prevoda, odnosno razjasniće značenje jedne reči u iskazu. Prevodilac će se izjasniti na sledećem pretresu, dakle, šta je pravo značenje te reči, ali kao što sam rekao, mislim da to neće ništa promeniti – kaže advokat Lazović.

Inače,  Deru se sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti, gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, a pred beogradskim sudom zastupa ga advokat koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, dok je Cigler u pritvoru od hapšenja nedugo nakon ubistva Markovića.

Njih dvojica se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Profimedia

 

Podsetimo, branilac Alena Ciglera je u završnoj reči istakao da Cigler nije znao koje su bile Čabine namere, a zatim je citirao Derov iskaz:

– Nisam hteo da ga umešam, lagao sam ga. Hteo sam sa njim samo da se družim, on je zato krenuo sa mnom.

Sud odbio

Takođe, sud je tada odbio da pročita završne reči koje je preko advokata Čaba Der poslao iz mađarskog zatvora, a Alen Cigler je iskoristio to pravo te se izvinio porodici pokojnog Markovića zbog tragedije koja ju je zadesila.

– Želeo bih da se izvinim porodici pokojnog, i da mogu, lično bih im izjavio saučešće. Želim da kažem da se kunem da nisam znao da će se dogoditi ovakva tragedija. Ne želim da pričam o tome kako se lično osećam zbog toga – ovim rečima se Alen Cigler obratio sudu povodom iznošenja završnih reči.

Isto tako, Ciglerova odbrana je istakla da se Čaba Der ponašao prema njihovom klijentu kao da je vlasnik njegovog života.

Bio iznenađen

– Čaba Der je bio iznenađen reakcijom Ciglera, koji se uplašio kada je video pištolj. Der se ponašao kao da je gospodar njegovog života. Bio je ljubomoran na Ciglera, jer se promenio i zaposlio. Upleo ga je u ovo ubistvo na prevaru – izjavio je tada Slobodan Ružić, Ciglerov advokat.

Ružić je u završnoj reči naveo i to da se pre ovog ubistva Cigler na neki način “smirio” kada je upoznao svoju sadašnju suprugu i zaposlio se u “Zeleninu” u Subotici. Međutim, ponovo je krenuo u lošem pravcu.

Naglasio je da u svojoj karijeri nije doživeo da okrivljeni zaplače zbog celog procesa.

Alen Cigler i Čaba Der terete se za ubistvo Nebojše Markovića Printscreen

– On se rasplakao, što ja nisam video u svojoj karijeri, budući da ubice ne plaču zbog delo koje počine – kazao je on.

Podsetimo, Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj. Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno.

Prema pisanju medija, njihova meta je zapravo bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji je sredinom oktobra 2020. preminuo u bolnici, nakon što je usred dana upucan u garaži Tržnog centra “Ušće” na Novom Beogradu.

Pročitajte još:

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil “punto” kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina. I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije opet se našao iza rešetaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike