Nakon filmskog bekstva iz zatvora u Kruševcu kao da su u zemlju propali!

15.07.2021

06:51 >> 07:59

0

Autor: j.jovanovic

Oni su bili predmet interesovanja pravosuđa zbog sumnje u trgovinu narkoticima, ali u sasvim odvojenim postupcima

Nakon filmskog bekstva iz zatvora u Kruševcu kao da su u zemlju propali!
Copyright Profimedia

Iz prostorija Okružnog zatvora, u noći između 23. i 24. aprila, pobegla su dva osuđena zatvorenika – S. S. (41) iz Brusa i S. D. (37) iz Kruševca. Naime, oni su napravili otvor u plafonu toaleta i kroz njega izašli iz prostorija zatvora.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, oni su bili predmet interesovanja pravosuđa zbog sumnje u trgovinu narkoticima, ali u sasvim odvojenim postupcima.

Pročitajte još:

Redakcija 24sedam je kontaktirala sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, s molbom da joj odgovori na pitanja u vezi sa ovim slučajem, odnosno, dokle se stiglo sa tim i da li su pronađeni odbegli zatvorenici.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nisu stigli odgovori na naša pitanja.

Osvrt na priču

S. S. (41), koji je osuđen na tri i po godine robije zbog šverca droge, nakon bekstva iz Okružnog zatvora u Kruševcu navodno je pozvao pojedine medije i ispričao im svoju verziju priče, odnosno, zbog čega je pobegao iz zatvora.

– Osuđen sam na osnovu izjave jednog svedoka, pa me je presuda povredila i iz revolta sam odlučio da pobegnem. Uhapšen sam 2019. na granici sa Albanijom po srpskoj poternici, a sudilo mi se zbog šverca šest kilograma marihuane. Drogu nikada nisam švercovao – izjavio je tada Stanisavljević.

Navodno, čim je čuo da će biti osuđen, počeo je da planira bekstvo.

– Počeo sam da sa još jednim zatvorenikom pravim rupu. Rupa je vodila na tavan, a bile su tu neke letvice, daske i mreža. Sve smo to probili sa dve kašike koje smo uzeli iz kuhinje, pa sam onda ispomerao crepove i preko krova prekršajnog odeljenja i kasarne pobegao sa drugim zatvorenikom. Ovo sam uradio iz revolta i mogu već sutra da se vratim u zatvor – istakao je Stanisavljević, a preneo je “Kurir”.

Profimedia

Oglasio se advokat

Advokat Aleksandar Šćekić, zastupnik S. S. (41) koji je pobegao iz zatvora u Kruševcu, izjavio je tada, a preneli su beogradski mediji, da je njegov klijent to uradio iz revolta, jer je nezadovoljan presudom.

– Osuđen je bez dokaza, jedini dokaz je bila izjava osuđivanog kriminalca da mu je moj klijent dao drogu – izjavio je tada Šćekić.

Čuvari suspendovani

Podsetimo, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je sa posla četiri pripadnika Službe za obezbeđenje u Okružnom zatvoru u Kruševcu nakon ustanovljenih propusta za koje se sumnja da su doveli do bekstva dva pritvorena lica 24. aprila 2021. godine.

Odluka o suspenziji usledila je nakon što su pripadnici Odeljenja za inspekciju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija obavili vanredni nadzor u OZ u Kruševcu.

Uz činjenicu da se zatvor u Kruševcu nalazi u centru grada, podsećamo da je ovaj objekat izgrađen u prvoj polovini prošlog veka i da već neko vreme nije u dobrom stanju.

Iz ovih razloga je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija još ranije preduzela aktivnosti na izmeštanju ovog zatvora iz centralnog gradskog jezgra i izgradnji novog objekta na drugoj lokaciji, za smeštaj 400-500 osoba lišenih slobode.

Reč je o vrlo zahtevnom procesu koji, između ostalog, podrazumeva i eksproprijaciju zemljišta, zbog čega Uprava ulaže ogromne napore da se sve aktivnosti na ovom projektu, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, obave u skladu sa zakonom.

Inače, zatvorenici i pritvorenici iz zatvora trebalo bi da budu preseljeni tek kad se izgradi nov zatvorski objekat, što je, ipak, procedura koja može potrajati. Ideja je bila aktuelna i prethodnih godina, ali je epidemija uticala na to da se realizacija ovog projekta prolongira.

Pročitajte još:

Kruševački zatvor je ustanova poluotvorenog tipa i tu osuđenici izdržavaju kaznu zatvora po krivičnim delima u prekršajnom postupku i meru pritvora po nalogu nadležnih sudova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike