Hrabri policajci sprečili tragediju u Nišu: Oteli bombu iz ruku Slobodana koji je hteo da se ubije

16.07.2021

07:26

0

Autor: J.S.J.

Nikola Marković, vođa interventne patrole PU Niš, priznaje da mu je ovo bilo jedno od najopasnijih postupanja u policijskoj karijeri dugoj 21 godinu

Hrabri policajci sprečili tragediju u Nišu: Oteli bombu iz ruku Slobodana koji je hteo da se ubije
24sedam/Maja Kostić

Petorica pripadnika MUP – a u Nišu, rizikujući živote, sprečili su 12. jula tragediju u naselju Donji Komren kada je Slobodan Stević (77) u nameri da počini samoubistvo, aktivirao ručnu bombu.

Hrabri policijski službenici munjevito su stigli u njegovu porodičnu kuću u ulici 45 divizije, oteli mu ubojno sredstvo i obezbedili ga do dolaska kolega iz antidiverzionih jedinica.

Pročitajte još

Oni su im potvrdili da je bomba mogla svakog trenutka da eksplodira, te da je samo zahvaljujući njihovoj prisebnosti izbegnut najgori ishod, piše “Telegraf.”

Nikoli je to bilo jedno od najopasnijih postupanja

Nikola Marković, vođa interventne patrole PU Niš, priznaje da mu je ovo bilo jedno od najopasnijih postupanja u policijskoj karijeri dugoj 21 godinu.

– Taj dan je počeo kao svaki drugi, patrolirao sam sa kolegama Milošem Spasićem i Mojašom Petričevićem kada smo preko radio stanice dobili poziv da krenemo odmah ka ulici 45 divizije. Rečeno mi je da jedno lice u svojoj porodičnoj kući drži bombu te da se sprema da je aktivira. Obukli smo zaštitna odela i krenuli ka tom mestu, mislim da smo stigli za nekoliko minuta. Istovremeno, došla je i patrola iz Policijske ispostave „Crveni Krst“ , kolege Branimir Jovanović i Milan Petrović. Munjevito smo parkirali vozilo i uleteli u kuću. U dnevnoj sobi smo videli muškarca koji je u jednoj ruci držao kašiku i osigurač a u drugoj kutiju sa bombom. Odmah nam je bilo jasno da je oružje aktivirano – opisuje Marković dramatične događaje tokom intervencije.

Nikola kaže da im je, bez obzira na to što su bili svesni da bomba može eksplodirati u svakom trenutku, jedino na umu bilo spašavanje troje ljudi koji su se nalazili u kući.

Sva petorica smo krenuli ka čoveku koji je stiskao oružje a onda je kolega Branislav Jovanović, koji mu je bio najbliži, iz ruke oteo bombu. Povikao saam : – Brže, brže, eksplodiraće! Istrčali smo napolje , lagano smo je spustili u deo dvorišta gde je bilo najsigurnije i obezbedili je. Zatim smo se vratili u kuću i evakuisali suprugu i snahu čoveka koji je imao bombu, dok je on ostao u kući sve dok intervencija nije završena. Sledeći korak bila je blokada svih prilaznih ulica i obaveštavanje građana da ne izlaze iz kuća dok se bomba bezbedno ne ukloni – priča Marković.

Komentarišući rizik sa kojim su se suočili, Nikola ističe da je na njega bio spreman kada se odlučio za policijsku profesiju ali priznaje, da je i policajac samo čovek koji ima iste emocije kao i svako drugi ko se nađe u takvoj situaciji.

– U trenutku kada intervenišete, razmišljate prvenstveno o ljudima koje štitite. Tek kada sve prođe, na um vam padne u kolikoj ste opasnosti bili. To su nam kazale i kolege iz antidiverzione ekipe, potvrdili su da je u pitanju prava bomba koja je mogla da eksplodira svakog trena. Ali, sve je to deo našeg posla, i posle 21 godine, volim ga kao prvog dana i spreman sam da ponovo uradim isto jer to je ono što je dužnost svakog policajca – zaključuje Marković.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti