Uhapšen muškarac koji je napao sveštenika u Novom Sadu

18.03.2024

12:30

0

Protiv D. T. (55) iz Čuruga nije pokrenut krivični, već prekršajni postupak

Uhapšen muškarac koji je napao sveštenika u Novom Sadu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Novosadska policija privela je D. T. (55) iz Čuruga zbog sumnje da je 5. marta u novosadskom naselju Liman napao sveštenika B. M. prilikom, kako je tada saopšteno iz Eparhije Bačke, obavljanja redovnih parohijskih dužnosti.

Kako se nezvanično saznaje, D. T. je ramenom u prolazu udario sveštenika i čitav slučaj prijavljen je policiji i tužilaštvu. Nakon sprovedene istrage, nadležno javno tužilaštvo odlučilo je da protiv osumnjičenog ne pokrene krivični nego prekršajni postupak.

Eparhija Bačka objavila je tada da je "nepoznati muškarac pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu."

"Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne", piše u saopštenju Eparhije bačke.

Prema njihovim navodima, "poslednjih dana su rečeni mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu".

Nedavno je napadnut sveštenik SPC u Prizrenu.

"Ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani", saopštavaju.

Oni na kraju pozivaju "sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike