Crno na belo: Ovo je MUP uradio posle tragedija u "Ribnikaru" i Mladenovcu

02.02.2024

14:08

0

Autor: 24sedam

Pojačano obezbeđenje škola, kontrola streljana...

Crno na belo: Ovo je MUP uradio posle tragedija u "Ribnikaru" i Mladenovcu
Copyright M.M./ATAImages

Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je niz mera usklađenih sa Zaključcima Vlade usvojenih maja 2023. godine, nakon tragičnih događaja u Srbiji. 

Od 8. maja 2023. godine, na području svih škola u Srbiji, prosečno su po radnom danu bila angažovana 3.442 policijska službenika

U okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", u prvom polugodištu školske 2023/24. godine 1.625 policijskih službenika održalo je 17.799 interaktivnih radionica kojima je prisustvovalo 231.555 učenika osnovnih škola. 

Osnovci su se kroz predavanja upoznali sa različitim preventivnim merama, ali i radom policije. Policijski službenici su đacima održali predavanja na više različitih tema poput prevencije vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju, prevencije i zaštite od droga i alkohola, bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, nasilje kao negativna društvena pojava, kao i bezbednost u saobraćaju i u vanrednim situacijama. 

Smanjenje ilegalnog oružja

U cilju smanjenja broja neregistrovanog oružja i pooštrenja kontrole oružja u legalnom posedu, kao i rada streljana, Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sledeće mere.

U skladu sa Naredbom o predaji neregistrovanog oružja koju je 5. maja prošle godine doneo ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, od 8. maja do 30. juna 2023. godine policiji je predato ukupno 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega 82.398 komada legalnog i nelegalnog oružja, 26.485 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 4.243.139 komada legalne i nelegalne municije, što je najbolji rezultat u odnosu na sve prethodne akcije predaje neregistrovanog oružja koje je sprovodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

MUP Srbije
Predato 108.883 komada oružja

 

U skladu sa Zaključcima Vlade, u cilju provere ispunjenosti zakonskih uslova svih vlasnika za dalje držanje oružja, od 5. maja 2023. godine, policijske uprave su izvršile 410.806 revizija izdatih dozvola za oružje. 

Protiv vlasnika oružja podneto je 2.015 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 1.886 krivičnih prijava i izveštaja nadležnim tužilaštvima. 

Prijave za vlasnike streljana

Prilikom vršenja kontrole vlasnika oružja policija proverava ispunjenost prostorno tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja. 

Policijski službenici u stambenom prostoru vlasnika oružja neposrednim opažanjem utvrđuju da li se oružje drži u sefu, kasi ili drugom odgovarajućem ormanu koji se ne može lako otvoriti, kao i da li je neovlašćenim licima, posebno deci i maloletnicima, onemogućen pristup oružju.

Od 5. maja do 5. avgusta 2023. godine, izvršena je kontrola 100 streljana, naloženo je 178 mera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, podneta su četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i oduzeto je osam komada oružja.

Profimedia
Četiri prekršajne prijave za streljane

 

Naredbom o predaji oružja, pojačanom kontrolom primene zakona, kao i uspešnom politikom komunikacije sa građanima značajno je smanjen broj komada vatrenog oružja u posedu građana.

Moratorijum za oružje 

U prilog tome govori podatak da je od 5. maja 2023. godine, kada je u posedu građana bilo 766.665 komada oružja, taj broj sada smanjen za 171.785 komada.

Uspostavljeni su i mehanizmi za obezbeđivanje moratorijuma na nabavljanje kratkog vatrenog oružja u skladu sa Zaključcima Vlade. Izmenama Zaključaka Vlade od moratorijuma na kratko vatreno oružje izuzimaju se aktivni sportski strelci sa važećom takmičarskom legitimacijom izdatom od strane nacionalnog granskog sportskog saveza nadležnog za sportsko streljaštvo, nacionalni granski sportski savezi nadležni za sportsko streljaštvo, pravna lica i preduzetnici koji vrše poslove privatnog obezbeđenja i privredna društva iz grupacije Odbrambena industrija Srbije.
                
Rešenjem ministra unutrašnjih poslova, formirana je Radna grupa za izradu teksta Nacrta zakona o oružju i municiji koja ima zadatak da, između ostalog, pooštri odredbe zakona koje uređuju nabavljanje i držanje kratkog vatrenog oružja, da uredi rad i bezbednosne uslove koje moraju ispunjavati strelišta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike