"Malčanski berberin" odbija da prihvati doživotnu robiju: Žalio se na prvostepenu presudu i naveo bizarne razloge!

06.08.2021

09:59 >> 10:58

0

Autor: j.jovanovic

On je vanredni pravni lek podneo lično zato što je sa pravosnažnošću prvostepene presude izgubio pravo na branioca po službenoj dužnosti

"Malčanski berberin" odbija da prihvati doživotnu robiju: Žalio se na prvostepenu presudu i naveo bizarne razloge!
Copyright Printscreen/Youtube/RTL

Ninoslav Jovanović (48), koji je pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila M.K. podneo je vanredni pravni lek na odluku Apelacionog suda kojom je potvrđena prvostepana presuda. Naime, Jovanović je 2. avgusta podneo zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne sudske odluke o kojem će odlučivati Vrhovni kasacioni sud!

On je vanredni pravni lek podneo lično zato što je sa pravosnažnošću prvostepene presude izgubio pravo na branioca po službenoj dužnosti.

Pročitajte još:

O ovom zahtevu će odlučivati veće od pet sudija Vrhovnog kasacionog suda. Ovaj vanredni pravni lek sud može da odbaci, da odbije kao neosnovan ili da ga usvoji, odluku da preinači u celini ili da je delimično ukine, ili da konstatuje da je njome povređen zakon.

Na šta je se “malčanski berberin” konkretno žalio nije poznato, ali se pretpostavlja da su u pitanju isti razlozi koje je i do sada isticao tokom prvostepenog, ali i drugostepenog suđenja.

U žalbi koju je podneo na prvostepenu odluku Višeg suda, a koja je doneta 5. januara, naveo je da su mu  povređeni pravo na odbranu i pravično suđenje jer su u prvostepenoim postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio.  On je takođe zahtevao da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda, kako bi mu se ponovo sudilo.

Pixabay/Mup

Međutim, Apelacioni sud je trebao da odlučuje 24. juna o njegovoj i žalbi advokata, ali je Jovanović, tražio izuzeće sudije Zorana Krstića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.  Iz tog razloga, sednica veća je odložena za 5. jul. Ipak, Jovanović je pre nove sednice zahtevao izuzeće predsednika sudskog veća Mirjane Đorđević jer je odbacila njegov zahtev za izuzeće sudije Krstića. Takođe, tražio je i izuzeće predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika jer su odbili zahtev za izuzeće Mirjane Đorđević.

Svi Jovanovićevi zahtevi su odbačeni.

Isto tako, on se branio i neuračunljivošću ali je veštačenjem ustanovljeno da ne pati od duševne bolesti, niti privremene duševne poremećenosti. Takođe, neosnovano je i isticanje optuženog da pati od epilepsije jer neurofiziološki pregled nije pokazao epileptičku aktivnost- istakao je Apelacioni sud.

Pixabay

Žalbom je osporavano produženo krivično delo silovanja, a pre svega se misli na događaje u selu Pasjača, gde je prema navodima optužbe, Jovanović izvršio još jednu prisilnu obljubu. Jovanović je kazao da ti navodi nisu tačni, te da M.K. navodno nije tukao ni izgladnjivao, već da je on njoj sve vreme brinuo.

-Neosnovani su navodi u žalbi jer je Jovanović pre optuženja priznao radnje koji su obuhvaćeni kvalifikacijom dela, a na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom pokušao je da umanji krivicu i pogoduje svojim interesima u pogledu kazne- naveo je Apelacioni sud. Osim toga, postojanje teškog dela izvršenog prema detetu dokazano je i iskazom oštećene, ali i medicinskim veštačenjem.

Pročitajte još:

Takođe, izjavljivanje vanrednog pravnog leka ne utiče na izvršnost pravosnažne presude tako će Jovanović odluku Vrhovnog kasacionog suda čekati  u zatvoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike