Unija Roma Srbije oštra: Napad na dr Kajtazija je napad na sve nas, hitno kazniti nasilnike

27.12.2023

13:43

2

Autor: 24sedam

Traži se žestoka kazna za napadače na neurologa

Unija Roma Srbije oštra: Napad na dr Kajtazija je napad na sve nas, hitno kazniti nasilnike
Copyright Tanjug/Dopsink Kim

Unija Roma Srbije (URS) najoštrije je danas osudila brutalni napad na doktora Branka Kajtazija i njegove maloletne sinove u Osnovnoj školi “Branislav Nušić” na Voždovcu i pozvala nadležne da hitno istraže ovaj incident i privedu pravdi odgovorne za napad.

- Takav čin nasilja, posebno kada je motivisan nacionalnom pripadnošću, predstavlja neprihvatljivo ponašanje koje mora biti najoštrije kažnjeno. Izražavamo iskrenu zabrinutost zbog porasta incidenata koji se temelje na nacionalnoj pripadnosti, a koji ozbiljno ugrožavaju temeljne vrednosti mirnog suživota i tolerancije - navodi se u saopštenju URS.

Poručuju da niko ne sme biti izložen fizičkom ili verbalnom nasilju zbog svoje nacionalne pripadnosti ili bilo koje druge karakteristike i da svi građani, bez obzira na svoju nacionalnost, zaslužuju da žive u sigurnom i inkluzivnom društvu. Ističu da je neurolog Branko Kajtazi istaknuti član URS i cenjeni stručnjak u svom polju, i da je njegovo premlaćivanje napad na celokupnu romsku zajednicu i njihovu borbu za jednakost i prava.

- Pozivamo sve građane, organizacije civilnog društva da zajedno radimo na izgradnji inkluzivnog društva u kojem se poštuju ljudska prava i različitosti, a najviše državne i gradske funkcionere da svojim izjavama ne promovišu rasističke stereotipe o jednoj od najmarginalizovanijih grupa, jer takve izjave ne samo da su diskriminatorne već i "zapaljive" jer podstiću nasilje nad romskom zajednicom kao što je slučaj premlaćivanja Branka Kajtazija - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike