Ronaldo, Miloš Obilić, Mančester junajted, Gavrilo Princip: Ovako svoju robu brendiraju narko-karteli

09.08.2021

07:00 >> 11:27

0

Autor: Lj. K.

Označavanje paketa sa narkoticima način je da se pošalje više poruka

Ronaldo, Miloš Obilić, Mančester junajted, Gavrilo Princip: Ovako svoju robu brendiraju narko-karteli
Copyright 24sedam/MUP

I šverceri velikim količinima droge imaju mogućnost da izraze svoju kreativnost, kroz nazive imena pošiljkama kokaina, na osnovu kojih se jasno označava u čijem je vlasništvu beli prah, ali i kakvog je kvaliteta.

Kao u nijednom drugom „biznisu“, u transportu i švercu kokaina spaja se nespojivo – sport, moda, istorija, kultura – od Gavrila Principa i Miloša Obilića, do Ronalda, Filipa Plejna i olimpijskih krugovva.

Pročitajte još

U poslednjoj zapleni španske policije od pre nekoliko dana, četvorici pripadnika „škaljarskog“ klana zaplenjeno je blizu 400 kilograma kokaina.

AP/Jorge Saenz

Pošiljka je nosila ime Pariz, sa simbolom ovogo grada, Ajfelovom kulom, utisnutom na omotima u kojima je bila upaovana droga.

Ova kriminalna mreža uspostavila je kanal za transport kokaina iz Južne Amerike do Kanarskih ostrva.

Članovi klana su na Kanarskim ostrvima iznajmljivali vile u luksuznim četvrtima, odakle su distribuirali drogu lokalnim bandama

24sedam/Facebook

Kriminalna grupa na čijem je čelu bio uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, osim za monstruozna ubistva, sumnjiči se i za trgovinu narkoticima, a u ovom poslu saradnici su im, kako se sumnja, bili i opasni kriminalni klanovi iz Albanije.

Na paketima kokaina, čije su fotografije pronađene u oduzetim telefonima pripadnika Belivukove grupe, našla se i oznaka “KČK”, koja bi mogla da bude skraćenica albanske izreke “Kap Ça të Kapësh“, što u prevodu znači “Zgrabi šta možeš“.

Pink/Printscreen

Ovu izreku je pre dve godine pominjao i Edi Rama, albanski premijer, dok je pričao o jednom moćnom mafijaškom klanu u toj državi.

Istražitelji su se do sada susreli sa različitim oznakama na paketima kokaina, a posebno su upamćeni Gavrilo Princip i četiri S na kokainu kavačkog klana, kao i Kristijano Ronaldo na paketima zaplenjenim u Crnom moru, za koje se verovalo da su pripadali “škaljarcima” i ubijenom Igoru Dedoviću, jednom od vođa „škaljaraca.“

Printscreen/Youtube/AA

Slovenačka policija je posle razbijanja tamošnje ćelije kavačkog klana došla do saznanja da je pošiljka od 800 kilograma kokaina sa slikom Gavrila Principa, koja je zaplenjena pre dve godine u Atlantskom okeanu, pripadala upravo ovoj kriminalnoj grupi.

Navijačka grupa Principi osnovana je u to vreme u Beogradu, a na čelu se nalazio Veljko Belivuk, označen kao glavni srpski saradnik “kavčana”.

U akciji španske policije pod kodnim imenom “Dinastija” uhapšena su dvojica srpskih državljana, od kojih je zaplenjeno čak 560 kilograma kokaina. Srbi su navodno radili za klan Poslastičari, a droga je do Španije došla iz Južne Amerike.

MUP

Paketi oduzetog kokaina bili su obeleženi sa tri različite oznake – na nekima je bio grb fudbalskog kluba Mančester junajted, dok je na drugima bila slika psa, a na nekim je stajala oznaka JVR.

Stručnjaci kažu da je označavanje paketa sa narkoticima zgodan način da se pošalje više poruka.

Na prvom mestu jasno se stavlja do znanja čija je roba, ko je isporučilac, koje joj je poreklo i kakav je kvalitet.

Osim toga, na ovaj način se može skrenuti pažnja i policajcima koji su u dosluhu sa kriminalcima da ne diraju tu drogu.

Takođe, navode i da su fotografije na paketima izuzetno važne i imaju skriveno značenje.

Pročitajte još

Kriminalci biraju osobe koje su na neki način istaknute, poznate, zatim uspešne sportiste, luksuzne brendove odeće kako bi zapravo poručili da je reč o kokainu najveće čistoće koji nikako nije pomešan sa brašnom ili nekim drugim belim prahom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike