Velika akcija SBPOK-a i švajcarske policije: Uhapšen Slobodan Gajin, sprečena prodaja slike vredne 600.000 evra

11.08.2021

20:06 >> 21:53

0

U opsežnoj akciji koju su danas izveli pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije uhapšen je Slobodan Gajin i još nekoliko osumnjičenih

Velika akcija SBPOK-a i švajcarske policije: Uhapšen Slobodan Gajin, sprečena prodaja slike vredne 600.000 evra
Copyright Foto: 24sedam

U opsežnoj akciji koju su danas izveli pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije uhapšen je Slobodan Gajin i još nekoliko osumnjičenih koji su pokušali da prodaju vrednu sliku “Blagoveštanski sabor” autora Vlaha Bukovca.

Policija u Makedonskoj ulici vrši pretrese stanova osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj za 600.000 evra.

Ovo je nastavak današnje akcije u Beogradu, gde su uhapšeni i drugi osumnjičeni i sada se vrše pretresi u zgradi “Politike”.

Devojka koja radi u kiosku ispred zgrade u Makedonskoj ulici rekla je da su vozila policije tu bila nekoliko sati unazad i da su stigli nešto pre 15 časova.

Ko je autor čuvenog umetničkog dela

Jedan od najslavnijih slikara jugoslovenskog regiona, Vlaho Bukovac, kog su smatrali “tradicionalnim modernistom”, bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita, ličnost koja je u svim sredinama gde je živela i radila ostavila značajan trag i stekla visok društveni ugled i priznanja.

On je bio autor poznate istorijske slike “Blagoveštenski sabor 1861. godine” (srpski crkveno-narodni sabor u Karlovcima) , koju je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao.

Bukovac je poznat po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao Petra i Aleksandra Karađorđevića. Nešto kasnije je naslikao i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu.

Iako je bio poreklom iz Cavtata, uvek je isticao da je Srbin.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike