Jake policijske snage kod zgrade "Politike": Otkrivamo pozadinu velike akcije u Beogradu (FOTO/VIDEO)

12.08.2021

22:40 >> 06:12

0

Jake policijske snage gotovo čitav dan stoje na nekoliko ulaza posle Politike na Trgu Politika broj 5

Jake policijske snage kod zgrade "Politike": Otkrivamo pozadinu velike akcije u Beogradu (FOTO/VIDEO)
Copyright Foto: 24sedam/J.G.

Jake policijske snage gotovo čitav dan stoje kod zgrade “Politike” u Makedonskoj ulici u centru Beograda. Kako 24sedam saznaje, pripadnici SBPOK-a u saradnji sa švajcarskim inspektorima, su uhapsili Slobodana Gajina i još nekoliko osoba i oni su osumnjičeni da su hteli da preprodaju sliku “Blagoveštanski sabor” autora Vlaha Bukovca.

Kako smo saznali, Gajin i njegovi saradnici su pokušali da vredno umetničko delo prošvercuju za “tričavih” 600. 000 evra, ali da su inspektori, koji su specijalno obučeni za krađu i šverc umetničkim delima na licu mesta pronašli još vrednih umetnina.

Nezvanično saznajemo da se obavlja uviđaj koji još traje u zadužbini Riharda Freliha, bivšeg izvoznika iz Beograda. Na ulazu u zgradu stoji i tabla sa njegovim imenom.

 

Foto:24sedam/Lj.K.

Foto: 24sedam/J.G.

 

Foto: 24sedam/J.G.

U zgradi “Politike” se trenutno obavlja pretres u potrazi za veoma vrednim umetninama. Očevici kažu da se u policijske automobile i kombije povremeno pakuju umetničke slike.

Foto: 24sedam

-Nešto se krupno dešava. Izneli su nekoliko slika koje izgledaju kao da vrede bogatstvo. Nismo prepoznali ta umetnička dela, ali izgledaju impresivno. Celo popodne gledamo šta se dešava, a uočili smo beli kombi koji povremeno dolazi da se natovari umetničkim slikama i odlazi, a zatim se vraća i to se ponavlja celo popodne. Ko zna koliko slika su do sada odneli – rekao je za 24sedam jedan od svedoka akcije u Makedonskoj ulici.

Obzirom da su švajacarski policajci zatražili pomoć beogradskih kolega jer su ušli u trag grupi koji je dosegao do Beograda, veruje se da je sprečen međunarodni šverc umetničkim delima.

Inače, slika “Blagoveštanski sabor”  koju je naslikao Vlaho Bukovac se smatra vrednim umetničkim delom koji oslikava srpski crkveno-narodni sabor u Karlovcima 1861. godine, koju je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao.

Bukovac je poznat po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao Petra i Aleksandra Karađorđevića. Nešto kasnije je naslikao i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu.

Iako je bio poreklom iz Cavtata, uvek je isticao da je Srbin.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike