Tužilac još uvek prikuplja dokaze: Nije pokrenut postupak protiv sudije koja je oslobodila vozača sa Karaburme

17.08.2021

21:38 >> 05:46

0

Autor: A.S.

U toj nesreći stradao je devetogodišnji dečak, dok su njegov mlađi brat i otac bili povređeni

Tužilac još uvek prikuplja dokaze: Nije pokrenut postupak protiv sudije koja je oslobodila vozača sa Karaburme
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Pre nešto manje od mesec dana, na pešačkom prelazu na Karaburmi, automobil je udario dvojicu dečaka i njihovog oca. Deca su bila hitno prebačena u Klinički centar, a devetogodišnjak je izgubio bitku četiri dana kasnije.

Građani ovog beogradskog naselja danima su protestovali, jer vozač odmah nije lišen slobode, a potom i zbog odluke sudije. Ubrzo, nakon pritiska javnosti, razmatran je i propust sudije, a disciplinski postupak još uvek nije pokrenut.

Pročitajte još:

– Trenutno se slučaj nalazi u fazi prethodnog ispitivanja, disciplinski tužilac prikuplja eventulane dokaze – rekli su u Visokom savetu sudstva, prenosi Telegraf.

Kako je objašnjeno, disciplinski tužilac prikuplja eventualne dokaze i informacije u vezi sa konkretnim slučajem, tako da se trenutno postupak nalazi u fazi prethodnog ispitivanja.

Sudija Radmila Đerić je, da podsetimo, pustila na slobodu Lazara G., vozača koji je na Karaburmi, na pešačkom prelazu, pokosio oca sa dvoje dece, a nakon čega je jedno dete, mali Stefan (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj

– Disciplinski organi Visokog saveta sudstva postupaju na osnovu svojih ovlašćenja koja su propisana Zakonom o sudijama i Pravilnikom o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova, a na pitanja koja nisu regulisana Zakonom o sudijama i Pravilnikom shodno se primenjuju odredbe Zakonika o krivičnom postupku. U konkretnom slučaju, 26. jula 2021. godine Disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva podneta je disciplinska prijava protiv sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić.

– U smislu članova 22 do 26 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova Disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva postupa po podnetoj disciplinskoj prijavi prikupljanjem eventualnih dokaza i informacija u vezi sa konkretnim slučajem, pa se u ovom kontekstu postupak trenutno nalazi u fazi prethodnog ispitivanja osnovanosti disciplinske prijave – naveli su u Visokom savetu sudstva.

Kako se dodaje u odgovorima, “ukoliko bude tužilac smatrao da postoji opravdana sumnja da je učinjen neki disciplinski prekršaj, a što će zavisiti od sadržine, kvaliteta i kvantiteta pribavljenih dokaza, Disciplinski tužilac će doneti odluku da li ima uslova za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić i da li će Disciplinskoj komisiji Visokog saveta sudstva podneti predlog za vođenje disciplinskog postupka.

– Imajući u vidu navedeno, smatramo da je u ovom momentu još uvek preuranjeno govoriti o eventualnom postojanju dokaza koji potvrđuju opravdanu sumnju da je sudija učinila neki disciplinski prekršaj propisan članom 90 Zakona o sudijama i da postoje uslovi za podnošenje predloga za pokretanje disciplinskog postupka u smislu člana 27 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova – kažu u Visokom savetu sudstva.

Podsećaju da su, shodno članu 4 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova postupanje Disciplinskog tužioca po prijavi i disciplinski postupak su hitni i zatvoreni za javnost izuzev ukoliko sudija odnosno predsednik suda protiv koga se vodi disciplinski postupak ne zahteva da postupak bude javan.

– Članom 27 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova propisano je, između ostalog, da disciplinski tužilac podnosi Disciplinskoj komisiji predlog za vođenje disciplinskog postupka ako smatra da postoji opravdana sumnja da je učinjen disciplinski prekršaj, kao i da je disciplinski postupak pokrenut dostavljanjem predloga za vođenje disciplinskog postupka Disciplinskoj komisiji.

– Dovodeći u vezu ove odredbe u konkretnom slučaju postupanje Disciplinskog tužioca VSS po discipilniskoj prijavi protiv sudije Đerić još uvek nalazi u fazi preispitivanja osnovanosti podnete disciplinske prijave i prikupljanja eventualnih dokaza, pa formalno pravno gledano disciplinski postupak još uvek nije pokrenut dostavljanjem predloga za vođenje disciplinskog postupka Disciplinskoj komisiji – objašnjavaju.

Sudija Đerić ne može da se izjasni želi li da postupak bude javan sve dok postupak ne bude pokrenut.

Pročitajte još:

A, kada je reč o tome koliko postupak može da traje, kako je rečeno u VSS, članom 94 stav 4 Zakona o sudijama predviđeno je da vođenje disciplinskog postupka zastareva u roku od dve godine od dana kada je disciplisnki prekršaj učinjen.

– U kontekstu ove zakonske odredbe disciplinski postupak, po pravilu, traje kraće od dve godine od dana kada je disciplisnki prekršaj učinjen – rekli su u VSS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike