Kolumbijci unapredili proizvodnju koke, među najvećim kupcima narko-bande sa Balkana!

23.08.2021

19:00 >> 06:17

0

Autor: Lj. K.

Uzgajivački kokaina u Kolumbiji beleže rekordnu proizvodnju ove biljke iz koje se dobija najtraženija droga na svetu

Kolumbijci unapredili proizvodnju koke, među najvećim kupcima narko-bande sa Balkana!
Copyright profimedia/pixabay

Kolumbija je postala „zlatna koka“ za vođe mafijaških narko-grupa sa Balkana, pre svega dva crnogorska klana „kavački“ i „škaljarski“, od kojih su oba imala svoja jaka uporište i u Srbiji.

Ovo dokazuju i do sad najveće zaplene kokaina prilikom međunarodnog transprota, u kojima su „padali“ tovari belog praha od nekoliko tona.

Pročitajte još

Crnogorski dnevnik „Dan“ objavio je tekst o tome kako su kolumbijski uzgajivački koke na plantažama, i pored useva koji su uposlednje tri godine opali, uspeli da povećaju proizvodnju kokaina.

Dok je količina useva “koke” u Kolumbiji opala već treću godinu, proizvodnja kokaina u zemlji nastavlja da dostiže rekordan rast, najnoviji su podaci Ujedinjenih nacija.

Kako navode, navode da je u prošloj godini proizvedeno oko 1.228 tona kokaina, što je za blizu osam osam odsto više u odnosu zna 2019. godinu.

Printscreen/Youtube/AA

Količina kokaina u prahu ekstrahovana sa jednog hektara “koke” povećala se za više od jednog kilograma u samo godinu dana.

Tri faktora verovatno dozvoljavaju “trgovcima” da proizvode više kokaina sa manje površina: veća proizvodna postrojenja, bolje tehnike setve i više kokaina koji se vadi iz lišća.

U poslednje dve godine, oružane snage Kolumbije razbile su ono što zvaničnici za borbu protiv droge nazivaju “mega-laboratorije”.

Među kompleksima otkrivenim prošle godine, nalazila su se dva sa pogonima posvećenim različitim fazama prerade kokaina: skladištenje listova, njihovo vađenje u pastu, a zatim i proizvodnja kokain hidroklorida, glavnog sastojka kokaina.

Profimedia

Jedan od pogona je mogao da proizvede do pet tona kokaina mesečno.
Ogromne laboratorije za narkotike pronađene su u regijama bogatim kokom Narino, na južnoj granici sa Ekvadorom, i Katatumbo, na istočnoj granici sa Venecuelom.

Obe su bili povezane sa Nacionalnom oslobodilačkom vojskom, poslednjom preostalom gerilskom silom Kolumbije.

Grupa je preuzela veliki deo proizvodnje kokaina, koji je nekada bio u rukama Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije – FARK-a, koji su se demobilizovali 2016. godine nakon što su postigli mirovni sporazum sa vladom.

Navode se i da pored velikih proizvodnih lokacija, napredak u tehnikama uzgoja i ekstrakcije “koke” mogao bi trgovcima omogućiti veći prinos kokaina.
– Određene sorte mogu „povećati efikasnost ekstrakcije kokaina“ ili proizvesti „veću količinu kokaina u listu -pišu istražitelji Sistema za praćenje nezakonitih kultura Ujedinjenih nacija (UNODCK) u svom izveštaju.

Droga sa likom Gavrila Principa zaplenjena na jedrenjaku u Atlanstkom okeanu Foto: MUP

U svom izveštaju, ova organizacija „primećuje trend ka sve sofisticiranijim proizvodnim procesima, kao i „tehnike za dobijanje više koke iz manje listova“.

Skoro 85 posto koke u Kolumbiji uzgaja se u samo pet regija, a čak četiri su u udaljenim, pograničnim regijama koje su ključni putevi trgovine drogom. Odeljenja Putumaio, Kauka i Narino nalaze se duž granice Kolumbije sa Ekvadorom, koja je postala ključna tačka izlaska kokaina u Sjedinjene Države i Evropu.

U međuvremenu, Norte de Santander, uz granicu sa Venecuelom, jedno je od najplodnijih zemljišta za koku,a samo u jednoj opštini, koka se proizvodi na skoro 20.000 hektara.

Ova planinska regija džungle dom je nekoliko naoružanih grupa, uključujući ćelije ELN i disidentske FARK.

Benzin, potreban za proizvodnju kokaina, obično se krijumčari u regionu.

Uzgoj “koke” takođe je koncentrisan u zaštićenim regionima, do kojih je vlastima teško pristupiti.

Pročitajte još

Prema UNODK-u, više od polovine svih useva koke nalazi se u posebnim zonama upravljanja, koje pokrivaju domorodačke rezervate, afro-kolumbijske zajednice i prirodne parkove.

Poljoprivrednici su se već izverzirali u skrivanju plantaža, pa koku sade ispod biljaka banana i druge vegetacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike