Crnogorska Koza nostra: Planirali da dignu u vazduh pravosudni vrh države kao sicilijanska mafija sudiju Falkonea

27.08.2021

06:58 >> 10:23

0

Autor: Lj. Keković

Jednog tužioca hteli su da dignu u vazduh po uzoru na ubistva dvojice najvećih boraca protiv mafije u Italiji

Crnogorska Koza nostra: Planirali da dignu u vazduh pravosudni vrh države kao sicilijanska mafija sudiju Falkonea
Copyright AP Photo

Razbijanjem dva kriminalna crnogorskla klana, kavačkog i škaljarskog, i upadom u njihovu komunikaciju preko aplikacie „Skaj“ otkrivena su ne samo monstruozna ubistva koja su počinili, nego i planovi koga  sve nameravaju da ubiju.

Tako je raskrinkan i plan „škaljaraca“ za odstrel tužilaca i sudija angažovanih u borbi protiv organizovanog kriminala, što neodoljivo podseća na potresne događaje sa Sicilije početkom devedesetih godina, kada je mafijaška organizacija Koza nostra digla u vazduh svog najvećeg neprijatelja, sudiju Đovanija Falkonea, a ubrzo potom i njegovog kolegu Paola Borselina.

Pročitajte još

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo do detalja je predstavilo kako je Baranin Stefan Đukić planirao ubistva specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića, sudije Biljane Uskoković i službenika UP Zorana Lazovića, nekada šefa tajne policije za koga se sumnja da je bio nedopustivo blizak sa kavačkim klanom.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić YouTube

Kako je navedeno, članovi kriminalne grupe koju je predvodio Đukić, koji važi za saradnika “škaljarskog klana”, planirali su da tužiocea Katnića „ošegaju i zalivade“, njegovog zamenika Sašu Čađenovića dignu u vazduh, a sudiju Uskoković da „pošalju na oporavak“, što je značilo da joj polome ruke i noge.

Prikazane su fotografije iz kojih se vidi da su pratili glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Prvobitno su planirali da ga ubiju u mestu Busovnik, a potom na Daljmu, gde bi došli iz Bera, preko brda.

Zamenik specijalnog tužioca Saša Čađenović in4s.net

Sudija Đovani Falkone vodio je postupke protiv pripadnika mafijaških organizacija na Siciliji i postao je sinonim borbe protiv sicilijanske mafije.

Vodio je najveći proces protiv 474 optuženih, a više od 360 pripadnika mafije osudio je za najteža krivična dela, dok je njih 119 osudio u odsustvu, pošto su bili u bekstvu.

Na osnovu tog iskustva, uveo je značajne novine u istraživanju finansijskih malverzacija, koje su po njemu nazvane falkoneovskom metodom.

Sudije Falkone i Borselino Profimedia

Mafija je želela da ga ubije baš kad dođe opet na Siciliju, da to bude egzibicija mafijaške moći.

Za egzekutora je izabran Đovani Bruska, a jedan od pomagača bio je i Salvatore Kančemi, koji je kasnije, zarad blaže kazne, do detalja opisao zločin.

Preobučeni u putare birali su mesto za postavljanje eksploziva i kod skretanja za predgrađe Kapači pronašli tunelčić za otpadne vode koji je išao ispod samog auto-puta. Obližnje brdo bilo je centar iz kojeg je rukovođeno akcijom.

Pakete sa dinamitom i semteksom stavili su na skejtbordove kako bi ih postavili tačno na sredinu puta. Bilo je 13 buradi sa ukupno više od 400 kg eksploziva. Bomba je na kraju bila dugačka pet metara.

Profimedia

Falkone je sleteo u Palermo 23. maja u 17:43 avionom tajnih službi. Petnaestak minuta nakon toga, Bruska je pritisnuo dugme na detonatoru.

Poginuli su Falkone, njegova supruga i trojica telohranitelja iz pratnje.
Dva jeseca kasnije u drugoj eksploziji ubijen je i njegov najpoznatiji kolega Paolo Borselino.

Pročitajte još

Država je reagovala tako što je na mafiju poslala – vojsku.

Bila je to najveća vojna akcija u Italiji poslije Drugog svetskog rata, a godinu dana posle atentata, uhapšen je njegov naručilac, Toto Rina, mafijaški bos iz Korleonea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike