U magacinu Bude Banane zaplenjena droga vredna nekoliko miliona evra: Crnogorski biznismen i ćerka "pali" zbog kokaina!?

28.08.2021

09:27 >> 10:43

0

Autor: j.jovanovic

Policija zaplenila rekordnu količinu droge skrivene u bananama i uhapsila uvoznika voća i poznatog biznismena Budu K. i njegovu ćerku Marijanu, proverava se

U magacinu Bude Banane zaplenjena droga vredna nekoliko miliona evra: Crnogorski biznismen i ćerka "pali" zbog kokaina!?
Copyright Profimedia

Crnogorska policija zaplenila je tonu i 400 kilograma kokaina skrivenog u tovaru banana i uhapsila Buda K. (66) i njegovu ćerku Marijanu (27), prenosi crnogorski portal Borba. Budo K., kako navode, vlasnik je magacina u kojem je droga u bananama pronađena.

Pročitajte još:

– Još uvek se ispituje da li je on samo iznajmio objekat nekome, ili ima direktne veze sa zaplenjenom drogom – navodi Borba.

“Akcija 187”

Prema nezvaničnim informacijama, još uvek se prikupljaju dokazi o tome koji je klan finansirao ogromnu količinu droge, koja je najverovatnije trebalo da bude prebačena dalje u neku od evropskih zemalja.

Oznaka

Covid kokain

Droga, vredna nekoliko miliona evra, kako prenose crnogorski mediji, velike je čistoće i bila je upakovana u 1.205 pakovanja koji su na sebi imali oznaku covid. Tačna količina još uvek nije zvanično saopštena, ali se navodi da je reč o više od jedne tone ove droge. – Paketi droge na sebi su imali oznaku COVID – kaže sagovornik Kurira. Podsetimo, godinama unazad paketi kokaina označavaju se različitim simbolima, koji označavaju čija je droga, ali i kakvog je kvaliteta. Kriminalni klanovi, među kojima su i kavački i škaljarski, za oznacavanje koriste imena poznatih ličnosti, kao što su Kristijano Ronaldo, Gavrilo Princip, Luj Viton ali i oznake sa brojkama i simbolima.

– Poznato je da na ovim prostorima sva droga koja prolazi pripada “kavačkom” ili “škaljarskom klanu”, koji su zbog kokaina i zaratili pre šest godina. Naravno, manje količine pokušavaju da prošvercuju i druge kriminalne grupe, ali su glavni bosovi iz dva zavađena klana. Kao veliki narko-bos pominjan je i Darko Šarić, kom se sudi za šverc preko 5,7 tona kokanina, ali je on već godinama u pritvoru – objašnjava sagovornik Kurira.

Na otkrivanju tovara droge, kako navode mediji, mesecima su radile zajedno crnogorska policija i uprava Uprava prihoda i carina. Tajna akcija “187”, navodno je pokrenuta čim je stigla dojava o pošiljci koja treba da stigne u luku Bar, a realizovana je u četvrtak uveče, pošto je droga sa kontejnera na brodu koji je uplovio u Luku Bar, utovarena u kamion.

– Službenici Uprave prihoda i carina u dogovoru sa službenicima Uprave policije na carinskom terminalu namerno su “propustili” kamion sa više od tone kokaina, skrivenog u bananama, kako bi videli gde će droga završiti i ko je naručilac tovara. Pošiljka je “propuštena” prilikom skeniranja, a carinici u dogovoru sa policijom nisu detaljno pregledali i istovarali robu. Nakon što su vozači kamiona odvezli teretnjak sa Carinskog terminala, inspektori i carinici krenuli su u akciju – navode crnogorski mediji.

Otac i ćerka kod tužioca

Budo K. i njegova ćerka Marijana K. , kako prenosi crnogorski Dan, privedeni su juče na saslušanje u Više državno tužilaštvo u Podgorici. – Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, od strane Uprave policije podneta je krivična prijava protiv B.K. i M.K., zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Po nalogu ovog tužilaštva lica su lišena slobode, a nakon koordiniranih aktivnosti tužilaštva sa Upravom policije, kojom prilikom je u isporuci banana pronadeno oko 1.400 kilograma kokaina. Saslušanje osumnjičenih će se obaviti u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon čega će tužilaštvo preduzeti zakonom propisane mere i radnje – preneo je Dan saopštenje tužilaštva.

Otmica Budinog brata

Droga vredna nekoliko miliona evra, kako je utvrđeno, odvežena u magacin u zetskom selu Mojanovići, gde je ubrzo i pronađena i zaplenjena. – U četvrtak, oko 22 sati svi putevi i prilazi su bili blokirani. Policajci sa dugim cevima obezbeđivali su višemilionski vredan tovar droge – navode oni. Inače, potraga za učesnicima u švercu istorijske količine droge koja je zaplenjena u jednom tovaru u Crnoj Gori, i dalje je u toku.

Pročitajte još:

Uhapšeni Budo K., inače, važi za jednog od najvećeg uvoznika voća u regionu. Navodno, reč je o čoveku koji je nekada bio u upravi KK Partizan. Njegov rođeni brat Dušan, prema nezvaničnim informacijama, 2001. godine bio je otet u Novom Sadu. Otmičari su tada tražili otkup od 3,5 miliona evra upravo od Buda K., ali ih je policija uhapsila i oslobodila Dušana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike