Čabi Deru u Mađarskoj preti doživotna, u Srbiji potvrđena optužnica. Sudiće mu se u odsustvu

17.09.2020

15:07 >> 16:33

0

Plaćeni ubica iz Čantavira suđenje za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom Brdu u Beogradu pratiće iz ćelije u Budimpešti, gde čeka sudski proces za li

Čabi Deru u Mađarskoj preti doživotna, u Srbiji potvrđena optužnica. Sudiće mu se u odsustvu
Copyright Ubistvo na Banovom Brdu u Beogradu Printscreen/YouTube

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Čabe Dera iz Čantavira za ubistvo Nebojše Markovića 5. januara prošle godine na Banovom brdu. Pošto mu u Mađarskoj preti doživotna robija zbog likvidacija počinjenih u Amsterdamu i Budimpešti, ovde će mu se uskoro suditi u odsustvu.

Optužnica protiv Čabe Dera i Alena Ciglera podignuta je 6. juna prošle godine, ali je naredbom suda vraćena na dopunu istrage. Nova optužnica podignuta je 5. maja ove godine, a potvrđena 24. jula, pa bi uskoro trebalo da bude zakazano i suđenje.

Čaba Der Foto: Printscreen Youtube

– Postupak protiv okrivljenog za ubistvo Nebojše Markovića vodi se po optužnici kojom je za isti događaj obuhvaćen i Alen Cigler kao saizvršilac u delu. Nakon dopune istrage u kojoj je po zahtevu suda trebalo ispitati još jednog svedoka, putem međunarodne pravne pomoći saslušan je i Čaba Der. Nova optužnica je podignuta sa predlogom da se Čabi Der sudi u odsustvu, jer je odlukom nadležnog organa Republike Češke isporučen Republici Mađarskoj. Optužnica je potvrđena i čeka se suđenje – rečeno je “24 sedam” u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Alen Cigler    Foto: MUP/promo

Kako objašnjavaju, Srbija je tražila izručenje Čabe Dera, ali su vlasti Češke odlučile da ga izruče Mađarskoj.

Podsetimo, mađarski mediji preneli su da je Der priznao tamošnjoj policiji da je ubio Markovića. On je svoj iskaz počeo je izjavljivanjem saučešća porodici ubijenog Nebojše.

Priznao sva zlodela

Tužilaštvo u Mađarskoj podiglo je optužnicu protiv Čabe Dera iz Čantavira za likvidacije u Budimpešti i Amsterdamu i zatražilo da bude osuđen na doživotni zatvor, bez mogućnosti uslovnog otpusta. Osim ubistva u Beogradu, Der je mađarskoj policiji priznao da je počinio i druga dva ubistva.

Der je tada, prema pisanju medija, rekao da nije imao drugog izbora nego da izvrši atentat. Rekao je da Cigler, koji je upravljao automobilom  iz kog je izašao i ubio Markovića, nije znao za njegov plan, da je bio šokiran nakon zločina i da su nakon toga otišli različitim putevima. On je izrazio žaljenje što je u ubistvo umešao čoveka koji je sada označen kao njegov saučesnik.

Podsetimo, Cigler je u pritvoru od januara prošle godine, kada je uhapšen u Subotici, dok je Der nakon ubistva na Banovom brdu uspeo da pobegne iz Srbije. On je uhapšen u Pragu u Češkoj 1. marta prošle godine, nakon čega je izručen Mađarskoj, gde odgovara za ubistva počinjena 2018. godine u Amsterdamu i Budimpešti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike