Bebe kljukaju lekovima i drogiraju ih da ne plaču: Majka narkomanka ugušila osmomesečnu devojčicu, stavila je u kesu i držala na terasi!

15.05.2023

20:45

0

Poslednji u nizu je slučaj majke (21) iz Kovina koja je bebi dala opasan sedativ kako ne bi plakala

Bebe kljukaju lekovima i drogiraju ih da ne plaču: Majka narkomanka ugušila osmomesečnu devojčicu, stavila je u kesu i držala na terasi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Postoje majke koje njihove bebe nerviraju dok plaču, pa im daju drogu ili lekove za smirenje. Jedna narkomanka je svoju bebu ugušila jastukom i danima je držala u plastičnoj kesi na terasi. Ovakvih i sličnih primera je mnogo u Srbiji. Poslednji u nizu je slučaj majke (21) iz Kovina koja je bebi danala opasan sedativ upravo kako ne bi plakala..

Mlada majka iz Kovina uhapšena je zbog sumnje da je svojoj šestomesečnoj bebi dala lek za smirenje, a tim povodom oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu. Ona je osumnjičena za krivična dela i to omogućavanje uživanja opojnih droga i krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletne osobe.

Osumnjičenoj je određen jednomesečni pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Osnovano se sumnja da je ona u noći između 26. i 27. aprila ove godine u Kovinu svom šestomesečnom detetu dala antipsihotik, tačnije lek "onzapin" posle čega je devojčica hospitalizovana u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", stoji u saopštenju OJT u Smederevu.

Do ovakvog saznanja tužilaštvo je došlo na osnovu obaveštenja navedene zdravstvene ustanove, posle čega je u saradnji sa nadležnom policijskom upravom organizovano hapšenje osumnjičene prilikom otpusta iz ustanove gde je, zajedno sa detetom bila na hospitalizaciji od 27. aprila do 12. maja.

Lek za šizofreniju

Lek "onzapin" pripada grupi lekova koji se nazivaju antipsihotici, i koristi se u terapiji sledećih stanja: šizofrenije (bolest sa simptomima kao što su slušne, vidne ili osećajne halucinacije (kada čujete, vidite i osećate stvari koje nisu prisutne ili ne postoje), pogrešna uverenja (uverenost u stvari koje nisu istinite), neuobičajena sumnjičavost i povlačenje u sebe. Osobe sa ovom bolešću mogu takođe biti i depresivne, anksiozne ili napete. Umerene do teške epizode manije, stanja koje prate simptomi uzbuđenja ili euforije (osećaj preterane sreće).

Profimedia
Ilustracija

"Onzapin" nije namenjen kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Osumnjičenoj je odmah, po nalogu dežurnog javnog tužioca određeno zadržavanje, a zbog činjenice da je nakon izvršene procene rizika utvrđeno postojanje neposredne opasnosti od nasilja u porodici istovremeno su joj izrečene i hitne mere privremenog udaljenja iz stana i privremene zabrane da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

Sve je razotkrio otac bebe, koji je, primetivši čudno ponašanje, odveo bebu kod lekara. Daljim analizama, utvrđeno je da dete u krvi ima sedativ, a taj lek je pronađen u kući u kojoj su boravile majka i dete.

"Metadon" i "bensedin"

- Kriva sam, ali sve loše što sam uradila, učinila sam u najboljoj nameri, jer je moje dete stalno plakalo. Zato sam ga dojila iako sam znala da je rizično pošto sam na metadonskoj terapiji zbog odvikavanja od droge. Želim samo da mojoj bebi bude dobro, jer ću se ubiti ako joj se nešto desi - rekla je svojevremeno za medije Marija Damjanović (29), majka jednoipomesečnog dečaka koji je u junu 2015. godine u teškom stanju primljen na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Kragujevac i bio je na aparatima za veštačko disanje.

Pixabay
Ilustracija

Analizom urina, u bebinom organizmu je utvrđeno prisustvo "metadona“ i "bensedina. To su lekovi koje su Marija i njen suprug Andreja Andrejić dobijali u okviru terapije odvikavanja od droge, koju su oboje dugo uživali.

- Doktori su me upozorili da je moguće da se lekovi koje dobijam prenesu preko mog mleka na bebu. Međutim, od samog rođenja naš sin je stalno plakao. Jedino se smirivao kad ga stavim na sisu. Bilo mi je žao da se muči i zato sam ga dojila - pravdala se Marija.

Mališan celog dana nije hteo da jede, sve duže je spavao, otežano disao i bio je modar u licu. Roditelji su tvrdili da nisu mogli da ga probude, pa su zvali Hitnu pomoć. Lekari su ga reanimirali, jer je prestao da diše. Centar za socijalni rad tvrdio je da nije imao nikakve prijave o ovoj porodici ranije.

Ugušila bebu i ostavila je u kesi

Krajem septembra te iste 2015. godine, dogodio se najstravičniji slučaj kada je beba nađena mrtva u kesi na terasi stana na beogradskom Vračaru. Dete je imalo modrice po vratu i oko usana. Tanja Lakić Mahmuda, koja je sebi pokušala da iseče vene, u zatvorskoj bolnici.

Pixabay
Ilustracija

Osmomesečna Anja Mahmuda čije je telo pronađeno na terasi stana njene bake u Južnom bulevaru 17, kako je pokazala istraga, ugušena je. Sumnjalo se da je upravo Tanja ugušila malu Anju i stavila je u najlon kesu gde je na terasi stajala najmanje sedam dana.

Policiju je pozvala Tanjina majka, koja joj je ustupila stan da boravi sa svojom bebom. Kako joj se duže vreme nije javljala na telefon, odlučila je da dođe i proveri šta se dešava. Pošto niko nije otvarao vrata policija je nasilno ušla u stan.

Njena ćerka je omamljena ležala na podu. Bila je umazana krvlju i imala je tragove sečenja vena na rukama. Pozvana je Hitna pomoć, a u međuvremenu, baka je sa policijom pokušavala da u stanu pronađe bebu. Ubrzo su na terasi, u najlon kesi otkrili devojčicu koja nije davala znake života. Komšije su novinarima ispričale da je Tanja navodno bila narkomanka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike