Ubistvu u staračkom domu u Zemunu prethodio niz propusta: Cimera ubio udarcima mobilnim u glavu

27.04.2023

14:05

1

Zaštitnik građana je utvrdio da je Dom "Bežanijska kosa" izvršio prijem korisnika u tu ustanovu bez uverenja o zdravstvenom stanju

Ubistvu u staračkom domu u Zemunu prethodio niz propusta: Cimera ubio udarcima mobilnim u glavu
Starački dom Ilustracija - Copyright Profimedia

Zaštitnik građana utvrdio je propuste u radu organa socijalne zaštite i nadležne inspekcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u slučaju kada je u januaru ove godine u staračkom domu "Bežanijska kosa" jedan korisnik lišio života drugog.

- Ombudsman je, takođe, zatražio preispitivanje rada komisije koja je odlučivala o prijemu tog korisnika - navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je utvrdio da je Dom "Bežanijska kosa" napravio propust u radu jer je izvršio prijem korisnika u tu ustanovu bez potpune dokumentacije, odnosno bez uverenja o zdravstvenom stanju.

Ovaj propust organa socijalne zaštite propustila je da utvrdi Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prilikom vanrednog nadzora nad radom doma "Bežanijska kosa".

Ombudsman je takođe utvrdio da podaci o zdravstvenom stanju korisnika nisu bili poznati CSR Stara Pazova prilikom početne procene korisnika, ni domu "Bežanijska kosa" prilikom njegovog prijema.

Nalaz i mišljenje lekara za ovog korisnika je njegov srodnik naknadno dostavio domu "Bežanijska kosa", tek nakon njegovog prijema u dom, pokazali su da njegovo zdravstveno stanje predstavlja kontraindikaciju za smeštaj u ustanovu za odrasle i starije.

Kao propust nadležne inspekcije socijalne zaštite, Zaštitnik građana je utvrdio i da prilikom nadzora nad radom privatnog doma za stare, u kojem je prethodno boravio korisnik, nije utvrđeno da li je ovaj dom uredno vodio dokumentaciju o korisniku za vreme njegovog boravka.

U Gerontološkom centru u Zemunu korisnik Nikola N. (89) mobilnim telefonom vše puta udario je u glavu korisnika Nikolu V. (87), koji je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike