Apelacija preinačila presudu okrivljenima u slučaju "Havana"

14.04.2023

17:57

0

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbi branilaca okrivljenih preinačio prvostepenu presudu Višeg suda kojoj su bili osuđeni za krivicno delo prinuda, objavljeno je na sajtu tog suda

Apelacija preinačila presudu okrivljenima u slučaju "Havana"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za 19 meseci kazne zatvora Vojislavu Kostiću i Daliboru Đoriću i pravosnažno ih osudio na kaznu od po godinu i pet meseci zatvora zbog pokušaja prinude 2016. godine u kazinu "Havana".

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbi branilaca okrivljenih preinačio prvostepenu presudu Višeg suda kojoj su bili osuđeni za krivicno delo prinuda, objavljeno je na sajtu tog suda.

Po nalaženju Apelacionog suda u toku postupka utvrđeno je da su oštećeni dugovali novac Đoriću za telefone koji su uzimali od njega, a okrivljeni i oštećeni učinili nespornim da je ukupan dug prema okrivljenom 110.000 evra, na koji iznos glasi priznanica od 15. oktobra 2016. godine koju je potpisao oštećeni Z.T. istovremeno se obavezao da će dugovani iznos vratiti do 10. decembra 2016. godine, što nije učinio.

S obzirom na to da nije sa nesumnjivom sigurnošću utvrđeno da potraživanja Đorića predstavljaju protivpravnu imovinsku korist, to po nalaženju Apelacionog suda, ni radnje koje su okrivljeni spornom prilikom preduzeli ne predstavljaju obeležje bića krivičnog dela iznuda, što je kako navodi Apelacioni sud pravilan zaključak prvostepenog suda za izmenu pravne kvalifikacije.

U toku prvostepenog postupka utvrđeno je da upotreba sile i pretnje u konkretnom slučaju nije dovelo do povraćaja novca, krivično delo je ostalo u pokušaju, u kom smislu je Apelacioni sud izmenio činjenični opis, navodeći da se u krivično-pravnim radnjama okrivljnih stiču se sva bitna obeležja bića krivičnog dela prinuda u pokušaju, u saizvršilaštvu.

Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih utvrdio i cenio da su porodični ljudi, da je krivično delo za koje su oglašeni krivim ostalo u pokušaju, dug protek vremena od izvršenja krivičnog dela i da su neosuđivani, dok otežavajuće okolnosti na strani okrivljenih nije utvrdio.

Oni su durgom prvostepenom presudom osuđeni na kaznu zatvora od po tri godine, na koje kazne zatvora su bili osuđeni i prvom prvostepenom presudom koju je Apelacioni sud ukinuo i naložio da im se ponovo sudi. U ovom slučaju prvooptužen je bio vlasnik "Havane" Vladimir Popović zvani Pop (43) koji je ubijen je 1. decembra 2018. godine u Beogradu, dvadesetak dana pred izricanje presude, koja je ukinuta.

Đorić i Kostić su okrivljeni da su 29. decembra 2016. godine, u prostorijama kazina "Havana" u sklopu hotela "Slavija", pretukli oštećene Z.T. i M.R. terajući ih da priznaju dug Đoriću od 110.000 evra, pri čemu je M.R. zadobio tešku telesnu povredu.

Đorić i Kostić se od 8. jula 2018. godine brane sa slobode. Prvo su se teretili za krivično delo iznuda, ali je u međuvremenu optužnica prekvalifikovana u lakše krivično delo prinuda. Policija je nakon hapšenja osumnjičenih, saopštila da je prilikom hapšenja kod njih pronašla mobilne telefone, za koje sumnja da su korišćeni za dogovaranje oko izvršenja krivičnih dela.

Takođe, kod Đorića je pronađeno više od 250.000 evra i oko 2,2 miliona dinara za koje policija sumnja da su pribavljeni iznudama. Mediji pišu da je Popović bio blizak "škaljarskom kriminalnom klanu" iz Crne Gore i svrstavali su ga u bliske saradnike Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike