"Ja sam bio tako loše sreće, mene Tisa izbaciti neće": Autobus smrti survao se pre 19 godina u reku, pet porodica i dalje traži mir

15.04.2024

08:00

0

U nesreći je poginulo 11 osoba, više putnika je povređeno, a tela petorice nikad nisu pronađena

"Ja sam bio tako loše sreće, mene Tisa izbaciti neće": Autobus smrti survao se pre 19 godina u reku, pet porodica i dalje traži mir
Copyright Profimedia

Poljem se širi miris ljiljana, miris cveća. Branko moj, ljiljane, zašto si mlad uveo? Sunce jarko, širi svoje zrake, ja sam bio jedinac u majke, oca i sestre Jelene. Ja sam bio tako loše sreće, mene Tisa izbaciti neće. 

Ovo su reči kojima su se bližnji oprostili od Branka Ivanovića, kojem se svaki trag izgubio pre tačno 19 godina, kada je autobus "Autobanata" sleteo u reku Tisu sa Žabljanskog mosta, u nameri da izbegne sudar sa kamionom. On je jedna od pet osoba čija tela nikad nisu pronađena i čije porodice gotovo dve decenije nisu pronašle mir.

Profimedia
 

Ove reči napisane su na spomen-ploči koja se nalazi na mestu tragedije, a pored nje je još jedna, sa imenima i fotografijama 11 tragično izgubljenih duša.

Nesreća se dogodila 15. aprila 2005. godine u 19.15, kada je autobus koji se kretao iz Vršca ka Novom Sadu, na Žabaljskom mostu udario u prikolicu kamiona koji je dolazio iz suprotnog smera i u trenutku sudara obilazio traktor koji se nalazio na mostu. Za volanom kamiona bio je Branko Gačić, kojem se sudilo zbog izazivanja ove nesreće.

Autobus je probio ogradu i sleteo u reku Tisu. Poginulo je 11 ljudi, deo putnika uspeo je da se spase i oni su prošli sa povredama, a do danas nisu pronađena tela vozača autobusa Slavka Bige, konduktera Miodraga Vlaučina i troje putnika – Željka Prodanoviać, Dražena Trifunovića i Branka Ivanovića. Najmlađi od njih je Dražen, koji je u vreme tragedije imao 14 godina.

Deset dana nakon tragedije, autobus su iz reke izvukli pripadnici policije, Žandarmerije, Vojske i ronilalačke jedinice. Međutim, u njemu nije pronađeno nijedno telo.

Profimedia
 

Nekoliko tela je pronađeno u reci nakon nesreće, dok su neka isplivavala u narednim godinama. Tako je, prema pisanju medija, godinu dana nakon nesreće kod Pančeva isplivalo telo putnice, devojke koja je imala 21 godinu.

"Evo nesreće"

Jedan od onih koji su uspeli da se spasu je i Milenko Mošorinac.

On je za medije ispričao da je sedeo napred u autobusu i slušao razgovor vozača i konduktera, kada je, kada je autobus bio na sredini mosta na Tisi, vozač uzviknuo: "Evo nesreće!"

Mošorinac se spasao jer su se od udarca u bankinu vrata odvalila. Uspeo je da dopliva do obale, ali ne i da se uhvati za čvrsto tlo, jer ga je struja vraćala u reku tri puta. Uočili su ga ribari i vikendaši, koji su ga spasli.

U spasavanju dvoje putnika učestvovao je Mirko Šer, koji je za medije ispričao da je nakon što je saznao da je u Tisu upao autobus otišao do marine, gde je uskočio u čamce sa još nekoliko ljudi. Išli su, rekao je, na jauke i vrisku, i kod Vrbaka našli jednu devojku iz Novog Sada i jednog studenta.

- Devojku smo odneli kod nas u stan, presvukli smo je odmah u suvo, a Hitna pomoć ju je odvezla za Zrenjanin. Devojka je odmah u čamcu rekla da je kamion preticao vozilo i da je on izazvao nesreću - rekao je Šer.

Ženi konduktera Miodraga, čije telo takođe nije pronađeno, nakon pada autobusa deca nisu dala da ode do mosta i da ga potraži. Nada je rekla tada za medije da je sa Miodragom imala lep brak i da su izveli decu na put. Bio je, kako je rekla, najstariji radnik "Autobanata", sa 37 godina radnog staža, i na korak do zaslužene penzije. Pohvalio joj se kako je tog dana zaposlenima trebalo da isplati deo zarade. Tog jutra ništa nije ukazivalo na to kakva se strašna tragedija sprema, navela je.

Miodragov sin Goran je prošle godine za medije rekao da nada nikada ne umire, ali da misli da su male šanse da se tela njegovog oca, njegovog kolege i trojice putnika nađu.

Vozač kamiona preminuo

Vozač kamiona Branisav Gačić bio je optužen za izazivanje ove teške nesreće i 19. septembra iste godine u Okružnom sudu u Zrenjaninu osuđen je na deset godina zatvora.

Međutim, Vrhovni sud Srbije je ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, koje Gačić nije dočekao, jer je preminuo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike