Amerika traži izručenje 11 Nišlija: Digitalnom prevarom ojadili investitore iz Teksasa za 70 miliona dolara

23.09.2020

09:07 >> 14:39

0

Amerika traži izručenje 11 Nišlija: Digitalnom prevarom ojadili investitore iz Teksasa za 70 miliona dolara
Copyright Profimedia

Ekstradicioni pritvor za 11 državljana Srbije, koji su uhapšeni na osnovu zamolnice Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnje da su mahinacijama sa lažnim investicionim platformama oštetili investitore u Teksasu za 70 miliona dolara, nedavno je produžen, a u petak je zvanično stigao i zahtev za njihovo izručenje. Ipak, kako saznaje portal “nova.rs”, konačnu odluku o sudbini osumnjičenih, kao i o tome gde će im se suditi, ima ministar pravde, u ovom slučaju Nela Kuburović.

Srbi su uhapšeni krajem jula i njima je tada određen pritvor od 60 dana na osnovu zamolnice SAD zbog finansijske prevare, odnosno kako bi bili izručeni pravosuđu Severnog okruga države Teksas gde su stacionirani brojni oštećeni investitori.

Iako su osumnjičeni negirali ovo delo, dok njihova odbrana zahteva da im se sudi u Srbiji – jer su krivično delo učinili upravo na teritoriji naše zemlje, konačna odluka o njihovoj sudbini nalazi se u rukama ministra pravde.

Ovaj portal podseća da su srpski državljani uhapšeni su 23. jula u Nišu u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI. Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara. Komunicirali su sa investitorima preko interneta ili video-konferencijskih poziva, koristili “lažne identitete i lažne titule” i izdavali lažna dokumenta o kupovini akcija i potvrde o transferu novca.

Drakonska kazna u Teksasu

Izručenje za srpske državljane bi u svakom smislu bilo negativno, pa tako i na konto visine kazne za delo za koje se terete. Za ovo delo u Srbije je zaprećena kazna od 10 godina zatvora, dok je u Teksasu situacija drastično gore, pa im tako preti čak 20 godina robije.

Ugovor usvojen prošle godine

Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana, usvojen je februara prošle godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nova.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike