Smaknuće direktora u Novom Beogradu: Rafali "bande sa Pravnog" (FOTO)

06.04.2024

08:00

1

Branislav Karadžić likvidiran na parkingu ispred zgrade u kojoj je stanovao u Novom Beogradu

Smaknuće direktora u Novom Beogradu: Rafali "bande sa Pravnog" (FOTO)
Copyright YouTube/Rudar7/NSA - Naša Srpska Arhiva

Branislav Karadžić (41), direktor "Mladost turista", ubijen je ispred zgrade u kojoj je stanovao u Novom Beogradu, a neočekivani sled događaja doprineo je tome da zločin bude rasvetljen nekoliko meseci kasnije. Ubice su pronađene posle hapšenja u slučaju čvene pljačke zlatare "Majdanpek" tokom koje je ubijena radnica. Oba zločina, ali i još nekoliko, počinila je "banda sa Pravnog fakulteta", jer su svi osumnjičeni bili studenti ove visokoškolske ustanove.

Karadžić je tog 6. aprila 1992, kao i svakog dana, tražio parking-mesto ispred zgrade. U trenutku kad je parkirao automobil, prišao mu je napadač i u njega ispalio nekoliko hitaca. Inspektorima Odeljenja za krvne delikte beogradske policije od početka nije bilo jasno šta je motiv nesvakidašnjeg zločina i zašto je direktor "Mladost turista" ubijen. Serija napada na poštare pre i posle ubistva, kao i krvava pljačka zlatare "Majdanpek", pomogli su im da slože kockice zločina.

Crna serija "škorpiona"

Mesecima pre ubistva Karadžića, u Beogradu su se bili prepadi na poštare. Prvi atak je zabeležen 17. decembra 1991, kada su dvojica napadača pretukla poštara na Voždovcu i otela mu torbu punu para namenjenih za isplatu penzija. Naredni napad na poštara dogodio se 1. februara 1992. godine, a plen razbojnika opet je bila torba sa novcem.

Onda je usledio još jedan napad 2. marta 1992, kada su napadači naoružani "škorpionom" nasrnuli na poštara. Poštar im se, međutim, suprotstavio, pa je jedan od napadača ispalio sedam hitaca u njega. Potom su mu oteli torbu s novcem, a poštar je samo čudom preživeo i ostao je doživotni invalid.

Usledilo je, zatim, ubistvo Branislava Karadžića. Sve svoje kapacitete policija je usmerila na to da rasvetli ubistvo Karadžića, ali i da reši napade na poštare. Uprkos tome, pomaka u istrazi nije bilo. Dogodio se novi napad na poštara 13. aprila 1992. godine u Zemunu. Napadač je iz "škorpiona" sa prigušivačem ranio poštara i pobegao s torbom punom novca.

YouTube/Rudar7
Branislav Karadžić

Ali obe istrage su tapkale u mestu. A onda se 23. jula 1982. godine dogodila oružana pljačka zlatare "Majdanpek", koja je prerasla u zločin i bila prelomna u rešavanju složenog mozaika zločina.

Zločin i u zlatari

Napadač naoružan "škorpionom" s prigušivačem upao je u zlataru u centru Beograda. Tom prilikom ubijena je prodavačica Borjanka Tatić, a razbojnik je odneo oko četiri kilograma zlatnog nakita. Ispred radnje ga je čekao saučesnik na motoru.

Ubistvo u zlatari bila je kap koja je prelila čašu. Policija je pokrenula sve veze u podzemlju. Angažovane su osobe iz čitave tadašnje Jugoslavije. Kontaktirali su sa svima koji su se bavili crnim tržištem. Očekivalo se da neko pokuša da proda ukradeni zlatni nakit.

Na sve to se čekalo. U međuvremenu, dogodio se značajan pomak. Policija je uspela da poveže napade, jer je ustanovljeno da su svi počinjeni iz istog oružja.

Posle gotovo dva meseca od ubistva u zlatari, tačnije 11. septembra 1992. policija je dobila dojavu da se pojavio ukradeni nakit. Dat je u opis osobe koja nudi nakit i vrlo brzo su uhapsili Branka Gajića. On je u prostorijama tadašnjeg SUP-a Beograd priznao da mu je nakit dao Vojislav Božilović.

Glava bande odala sve studente

Klupko je počelo da se odmotava... Uhapšen je Božilović, koji je odao sve saučesnike u zločinima. Utvrđeno je da su svi studenti Pravnog fakulteta, pa su ih mediji nazvali "banda sa Pravnog fakulteta".

YouTube/Rudar7
U sećanju porodice i posle 30 godina

Na 20 godina zatvora osuđen je V. B. Tužilaštvo je za njega tražilo smrtnu kaznu, ali pošto je bio mlađi punoletnik, po tadašnjem Zakoniku o krivičnom postupku smrtnu kaznu nije bilo moguće izvršiti. Tokom suđenja je priznao i da je ubio Branislava Karađžića, a kao motiv naveo je krađu automobila.

Istom presudom, D. G. je osuđen na 14 godina zatvora, M. Ž. na tri godine, a M. R. P. na godinu dana robije. Uslovne kazne su dobili A. Ž., Z. V., B. G. i S. R.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike