Zloupotreba službenog položaja: Bivši predsednik suda u Šapcu oslobođen, a iz Loznice osuđen

24.09.2020

13:30

0

Zloupotreba službenog položaja: Bivši predsednik suda u Šapcu oslobođen, a iz Loznice osuđen
Copyright Specijalni sud u Beogradu Printscreen/Google Maps

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas od optužbi za zloupotrebu službenog položaja bivšeg predsednika suda u Šapcu Gojka Lazareva, dok je bivšeg predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića zbog podstrekavanja na ovo krivično delo osudio na 16 meseci zatvora.

Cvetinoviću je izrečena i zabrana obavljanja poslova u pravosuđu od tri godine.

Sudija lozničkog suda Olivera Lazarević je takođe oslobođena od optužbi, kao i Dušan Dozet iz Pančeva.

Zbog podsrekavanja na zloupotrebu službenog položala Dragan Radivojević iz Loznice osuđen na sedam meseci zatvora.

Ovo je prvostepena presuda, na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal, koje zastupa optužnicu, i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo tereti Lazareva da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka – zahteva za ponavljanje krivičnog postupka, iako za to nije bilo osnova.

Na taj način je omogućio da Dozet izbegne izdržavanje kazne zatvora od sedam meseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014. godine.

Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su, kako se sumnja, podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dozet, a u izvršenju dela mu je pomogla Lazarevićeva.

Takođe, kako je saopštilo tužilaštvo nakon podizanja optužnice, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenim licima i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor, kako bi izvršenje kazne zastarelo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike