Prvi Albanac u Hagu i savetnik Agima Čekua, optužen za jezive zločine: Ko je Salih Mustafa?

29.10.2020

06:30 >> 08:57

0

On se tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, ka

Prvi Albanac u Hagu i savetnik Agima Čekua, optužen za jezive zločine: Ko je Salih Mustafa?
Copyright Salih Mustafa (desno) Foto: Printskrin Jutjub

Osnivač OVK i šef obaveštajne službe u toj paravojsci, Salih Mustafa, uhapšen je i priveden u haški tribunal u sredu uveče. Iako je njegovo privođenje izazvalo buru na Kosovu, Mustafa ima podebeo dosije i očekuje ga dugo suđenje.

Mustafa je prvi Albanc koji je završio iza rešetaka Specijalnog tužilaštva u Hagu. On se tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su krivična dela izvršena u selu Zlaš, koje se nalazilo u području Galjaka, a koje je služilo kao zatvor.

– Tokom čitavog perioda na koji se odnosi ova optužnica, jedinica Agencije je dejstvovala sa jednog imanja u Zlašu koje je sačinjavalo više objekata. Jedinica Agencije je to imanje koristila kao skrovište i mesto za zatvaranje i saslušavanje lica. Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih na imanju u Zlašu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima – navodi se u tekstu optužnice.

Salih Mustafa je pripadnik organizacije Pokreta za nacionalno oslobođenje od 1988. godine, pod vođstvom Afrima Žitije, Fahrija Fazlije i Fadilja Vate.

Tokom svoje ilegalne aktivnosti, policija Srbije ga je uhapsila 1993. godine i osuđen je na pet godina zatvora zbog organizacije oružanog ustanka.

U avgustu 1997. godine, nakon izvršenja zatvorske kazne, Mustafa je bio angažovan u organizovanju i razmeštanju OVK u regionu Prištine, Obilića, Gnjilana, Vitine i Kamenice, prenose prištinski mediji.

Vodio je gerilske jedinice OVK pod imenom gerila “BIA” do uspostavljanja operativnih područja “Lab” i “Karadak”.

– Za period od 1. do 19. aprila 1999. godina Mustafa i nekoliko drugih pripadnika OVK („komandant Buti“, „Iljmi Velja“, „Bini“, „Dardan“ i „Afrim“) optužuju se da su vršili zlostavljanje, što je uključivalo: „premlaćivanje raznim predmetima, paljenje kože i davanje elektrošokova, tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminacija na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja. Zatvorenici su fizički i psihički zlostavljani u prisustvu drugih 6 zatvorenika. Dok su ih držali u zatočeništvu, na neke zatvorenike su mokrili na očigled drugih zatvorenika. Lica zatvorena na imanju u Zlašu prebijana su gotovo svakodnevno – stoji u optužnici koja je dostavljena Salihu.

Mustafa je bio saučesnik Bahrija Fazlija, Agrona Rahmanija, Ilira Konjuševcija i Raifa Kelje, Fatmira Humolija, Ise Kastratija i mnogih drugih ličnosti OVK.

Bio je šef obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa, zatim obaveštajni savetnik premijera Agima Čekua.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike