Prvi serijski ubica s prostora Srbije: Baba Anujka otrovom ubila 150 ljudi

27.09.2020

15:30 >> 08:53

0

O Ani di Pištonji iz Vladimirovca početkom 20. veka pisali su svi mediji od Austrije do Australije. Po narudžbini je pravila smrtonosne napitke koje je debel

Prvi serijski ubica s prostora Srbije: Baba Anujka otrovom ubila 150 ljudi
Copyright Baba Anujka - Prvi masovni ubica Kraljevine Jugoslavije Promo/ Mirča Maran /Wikipedia

Pitomo selo Vladimirovac, na pola puta između Pančeva i Vršca, poznato je po poljoprivredi i miroljubivim ljudima, ali se zahvaljujući jednoj misterioznoj ženi upisalo na mapu svetskog kriminala. Baba Anujka, koju su mnogo prozvali i „banatskom vešticom”, prvi je serijski ubica sa ovih prostora – navodno je svojim otrovom ubila između 50 i 150 ljudi.

Ana di Pištonja, krajem 19. i početkom 20. veka, u smrt je odvela na stotine ljudi uz pomoć „vodice” koja je sadržala najopasnije otrove kao što su arsen, tatula, mišomor i živa. Meštani i danas pričaju o njenoj visokoj inteligenciji, zbog čega su bile potrebne decenije da je uhvate i osude.

Prema rečima seljana, Anujka je bila neko ko je mogao da reši ljubavne probleme, leči bolesti, ali i da po narudžbini smućka smrtonosni napitak. „Đavolju vodicu” je naplaćivala „debelo”, a njena zlodela nisu mogla da se otkriju jer su naručioci često bili članovi porodice žrtava, koji bi odbijali odbukciju posle smrti „voljenog”.

Glave joj došao starac iz Amerike

Baba Anujka je konačno “pala” 1929. godine, jer nije dobro procenila količinu otrova namenjenu žrtvi.

– Otrovala je bogatog starca koji je dugo bio u Americi i koji se vratio u domovinu. Snaja je došla kod Anujke i tražila otrov kako bi ga se rešila. Anujka je imala pomoćnicu, koja je odnela otrov. Međutim, posredi je bila greška u količini, pa starac nije umro. Otišao je kod lekara i utvrđeno je da je otrovan. Odmah je alarmirana policija, a kasnije je pomoćnica sve priznala organima reda. Interesantno je da Baba Anujka do kraja svog života nije priznala da je ubijala ljude – kaže Maran.

Vladimirovac i danas priča o Baba Anujki i priseća je se, ali, nažalost, malo je materijalnih dokaza ostalo. Istoričar Mirča Maran objašnjava da je čak i njena kuća srušena pre dve godine.

– Pre svega, želim da podvučem da se kao istoričar nisam posebno bavio Baba Anujkom, a detalje koje ću izneti, nažalost, nisu potkrepljeni dokazima, već je sve na nivou priča po selu. Većina njenih žrtava nije bila iz Vladimirovca već iz drugih mesta, jer je u tom selu imala kafanu, pa verovatno nije želela da kvari posao. Kafanu je nasledila od svog muža kada je preminuo. Nije poznato gde je naučila svoj „zanat”, ali ima indicija da je bila u nekoj devojačkoj školi u Pančevu, koju je napustila zbog sifilisa. Kada se oporavila počela je da pravi napitke. Na neki način je bila samouki hemičar, a veruje se da je od nekog izučila zanat, jer je u to vreme bilo dosta travara. To je bila druga polovina 19. veka, a ona je živela preko sto godina. Onda možete samo da naslutite koliko je dugo trajala ta njena „karijera” trovačice – navodi Maran, i dodaje da na seoskom groblju postoji tek poneki trag u vezi sa Anujkom.

– Postoje grobovi njenih članova porodice, ali i mladog bračnog para koji je otrovala daleke 1914. To su bili momak i devojka starosti svega 15-16 godina. Važno je naglasiti da su o njoj pisali svi svetski mediji, od Austrije do Australije. Nažalost, njena kuća je srušena pre dve godine. Kada je krajem dvadesetih prošlog veka Anujka osuđena, njena ćerka je prodala kuću porodici koja se iselila u Kanadu. Godinama je kuća tako zvrjala prazna, jer su kupci dolazili samo preko leta. Anujka je za to vreme bila u zatvoru. Međutim, kada su je pustili, novi vlasnici su joj dali jednu sobu, u kojoj je i umrla. Čak se priča o tome da su joj, navodno, po treći put nikli zubi. Kada su umrli i ti vlasnici, kuću je kupila druga porodica. Međutim, objekat je bio toliko pun vlage da nije moglo u njemu duže da se boravi, u to sam se lično uverio. Kuća nije bila useljiva, pa je srušena – kaže naš sagovornik.

Baba Anujka je 1929. bila osuđena na 15 godina zatvora. Tada je već imala 90 godina. Krajem tridesetih godina je puštena zbog starosti i živela je u Vladimirovcu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike