Ponovljeno suđenje: Bivši pripadnici DB negirali da su učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije

05.10.2020

07:26 >> 14:40

0

Tužilaštvo je ostalo pri navodima da je ubistvo naložila nepoznata osoba iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Radomir Marković za to angažovao Milana Rado

Ponovljeno suđenje: Bivši pripadnici DB negirali da su učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije
Copyright Ratko Romić označen kao saučesnik u ubistvu Foto: Profimedia

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu nedavno ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. Ponovljeni proces krenuo je glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta, a trebalo bi da se održi i sutra i u petak.

Ubijen na ulazu u redakciju

ATAImages/Antonio Ahel

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti. Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB-a Ratku Romiću. Tokom izjašnjavanja o krivici Marković je rekao da je optužnicu razumeo, ali da ono što u njoj piše nije tačno. Krivicu su negirali i Radonjić i Romić, dok je Kurak u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili “teren”.

Tužilaštvo je ostalo prinavodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka, koji je označen kao neposredni izvršilac.

Pred početak ponovljenog suđenja, predsednica tročlanog sudskog veća sudija Snežana Jovanović zatražila je od tužilaštva i odbrane da se izjasne da li sumnjaju u pristrasnost veća koje je donelo prvu, sada ukinutu, presudu. Niko nije tražio ni njeno, niti izuzeće ostalih članova sudskog veća.

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po njegovim primedbama. Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već više od tri godine, a prethodno su po tri bili u pritvoru, od hapšenja 2014. godine. Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine. Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Iz ukinute presude proizlazi da je vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo N. N. lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva. Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u ukinutoj presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (N. N.), čiji identitet nije utvrđen. Nasuprot ukinutoj presudi, u novoj optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike