Haos na Horgošu: Albanac rekao da nema ništa da prijavi, a carinici ga zatekli u vozilu punom deviza

05.10.2020

09:32

0

U automobilu BMW, nemačkih tablica, pronađeno je ukupno 96.000 evra. Novac je bio sakriven u prostoru za rezervni točak, u patikama, novčaniku...

Haos na Horgošu: Albanac rekao da nema ništa da prijavi, a carinici ga zatekli u vozilu punom deviza
Copyright Neprijavljeni evri Uprava carina

Carinici su tokom proteklog vikenda na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili tri pokušaja krijumčarenja deviza i zaplenili gotovo 150. 000 evra, saznaje 24sedam.rs

Najinteresantniji slučaj otkriven je sinoć kada je na ulazu u Srbiju izdvojen BMW nemačkih tablica, kojim je putovao iz Nemačke ka Preševu državljanin Srbije albanske nacionalnosti, star 50 godina.
– Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje putnik je rekao da osim ličnih stvari i oko 10. 000 evra nema ništa. Da putnik nije rekao istinu ispostavilo se već na samom početku kontrole, kada je u prostoru za rezervni točak, u podu prtljažnika, pronađena platnena torba, u kojoj je pored električne pumpe za gume bilo sakriveno 35. 000 evra i 9. 000 američkih dolara – navode iz Uprave carina, međutim, to nije sve što je pronađeno u tom vozilu.

Daljom kontrolom je i u unutrašnjosti patika, spakovanih u jednu od torbi sa ličnim prtljagom, pronađena koverta sa 36. 610 švajcarskih franaka.
Osim toga, u novčaniku putnika se našlo još oko dve i po hiljade evra, pored prijavljenih 10.000 evra, pronađenih u džepu trenerke, koju je putnik nosio na sebi.
Zbog pokušaja krijumčarenja preko 96.000 evra u različitoj valuti, putnika su zajedno sa vozilom i zaplenjenim novcem preuzeli policija i tužilaštvo.

Nekoliko sati ranije sličan slučaj je otkriven i kod državljanina Crne Gore (51). Putovao je sam automobilom „BMW“ nemačkih tablica, rekavši prilikom susreta sa carinicima na ulazu u zemlju, da sem ličnog prtljaga i oko 8. 000 evra nema ništa da prijavi. Detaljnom kontrolom u džepovima prsluka koji je putnik nosio na sebi pronađeno je 35.000 evra, dok je u novčaniku imao oko 3.000 evra. Nakon što mu je vraćen dozvoljeni iznos deviza, uz potvrdu o pokrenutom prekršajnom postupku, privremeno je zadržano gotovo 28.000 evra.

Prethodne večeri je na ovom prelazu za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „audi“ austrijskih tablica, kojim su putovala dvojica državljana Srbije iz okoline Sremske Mitrovice.
I oni su ponovili priču o tome da nemaju ništa da prijave sem ličnog prtljaga, pokazavši carinicima svoje torbice u kojima su zaista imali po 10.000 koliko se može nositi preko granice bez prijavljivanja. Međutim, ličnim pretresom je u džepu jakne koju je vozač romske nacionalnosti (46) nosio na sebi, pronađeno još 25.100 evra. Neprijavljeni novac će biti zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike