Namamili je zalaskom sunca u Crnoj Gori, pa je zadavili golim rukama: Srpkinju iz Kanade mučki ubili zbog novca!

25.12.2022

07:00

0

Zoran Marić i Radomir Delić terete se za teško ubistvo iz koristoljublja na svirep način Ljiljane Simić

Namamili je zalaskom sunca u Crnoj Gori, pa je zadavili golim rukama: Srpkinju iz Kanade mučki ubili zbog novca!
Ljiljana Simić ubijena u okolini Herceg Novog: Ilustracija - Copyright Pixabay Printscreen/Facebook/Ljiljana Simić Pixabay

Zoranu Mariću i Radomiru Deliću i dalje se sudi za teško ubistvo iz koristoljublja na svirep način kanadske državljanke Ljiljane Simić, a sudski epilog stravičnog zločina i dalje se ne nazire u podgoričkom Višem sudu. Simić je nestala 6. septembra 2020. godine, kad je iz Kotora krenula na avion za Kanadu. Njen nestanak prijavila je njena drugarica koja je trebala da je vozi na aerodrom u Dubrovnik.

Marić koji je označen kao direktni počinilac ubistva, posle zločina je pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Uhvaćen je kada je taksi vozilom krenuo iz Foče da beži prema Federaciji BiH. Fočanski policajci su kod Marića za pojasom trenerke našli ručnu bombu M-75, a u rancu vojnički bajonet. Izručen je kasnije iz BiH Crnoj Gori.

Delić je prvi kome su stavljene "lisice" na ruke u ovom slučaju, a istražitelji su do njega došli posle analize finansijskih transakcija kartice Ljiljane Simić.

Pregledom računa Ljiljane Simić, utvrđeno je da je u poslednjih šest meseci trošila mesečno oko 4.000 dolara, ali da je u zadnjem mesecu kupovano i više puta podignut novac u ukupnom iznosu od 17.000 dolara.

Uz pomoć izveštaja Viza centra policija je proverila video-kamere na mestima gde su obavljene zadnje transakcije i upravo su to bili prvi tragovi koji su istražitelje doveli do Delića. Posle dvodnevnog ispitivanja on je istražiteljima priznao zločin i poveo ih do mesta gde je ostavljeno Ljiljanino telo.

Namamili je prirodom

Delić je posle hapšenja istražiteljima ispričao da je sa Marićem i Ljiljanom Simić došao do zaseoka Lazarica u selu Mokrine u Herceg Novom. On je prema instrukcijama Marića nadgledao makadamski put u slučaju da neko ne naiđe, dok je nedaleko od njega Marić tukao, a potom ubio Ljiljanu Simić.

Maskirao se u ženu i glumio ubijenu Ljiljanu

Dragan Todić iz Herceg Novog uhapšen je zbog sumnje da je pomagao Zoranu Mariću i Radomiru Deliću, koji se terete za ubistvo Kanađanke srpskog porekla Ljiljane Simić u Crnoj Gori, tako što se oblačio u žensku garderobu i namerno šetao ispred kamera, kako bi se stekao utisak da je žrtva još živa.

Sumnja se da je Todić zajedno sa Marićem ulazio u stan Ljiljane Simić sa sve šeširom na glavi i ogrnutom plavom maramom. Tako maskiran, on se više puta šetao sa Marićem ispred kamera. Na prvi pogled pregledom tih snimaka moglo bi se i zaključiti da je reč o ženi, ali pažljivijim pregledom videlo se na pojedinim kadrovima da je reč o muškim nogama i da na sebi ima patike.

Na toj lokaciji u neposrednoj blizini betonskog pravougaonika nalik na temelje, na kamenju je 19. septembra pronađeno telo ženske osobe u ležećem položaju. Iz uviđajne dokumentacije i materijalnih dokaza nađenih na licu mesta u zaseoku Lazarica vidi se da se radi o ubistvu.

Marić i Delić terete se da su na podmukao način iz koristoljublja počinili teško ubistvo. Prema navodima optužnice, oni su zajedno došli iz Herceg Novog do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru, gde je stanovala Ljiljana Simić.

Marić je, kako se navodi u optužnici, namamio Simićevu da će da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, a Delić ga je za to vreme čekao u vozilu koje je u vlasništvu Simićeve. Posle toga su se odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog, gde se Marić uključio na makadamski šumski put do sela Mokrin i zaustavio vozilo.

Zadavljena šakama

Posle toga, kako se navodi u optužnici, obojica su se uputila prema pešačkom prelazu preko obližnje livade, gde mu je Marić dao uputstva da ostane na tom mestu i da pazi da neko ne naiđe. Marić je počeo da se raspravlja sa Ljiljanom, govoreći joj da je ku*va i d*olja, oborio je na zemlju, nogama pritisnuo njen grudni koš, a zatim je obema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca od kojih je nastupila smrt.

Printscreen/Facebook/Ljiljana Simić Pixabay
Ljiljana Simić

Optuženi Delić je na saslušanju pred tužiocem tvrdio da se oseća krivim zbog ubistva, jer je bio na licu mesta. On je ispričao da mu je Marić nudio novac, a da ga zauzvrat ne prijavi vlastima.

Veštačenje je pokazalo da je kanadska državljanka Simić najverovatnije zadavljena šakama, moguće i nekim drugim pogodnim mehaničkim oruđem. Obdukcija Ljiljaninog tela pokazala je da je smrt kod nje nasilna, odnosno da je "nastupila usled zatezanja vrata".

Simić je nestala 6. septembra kad je iz Kotora, gde je živela poslednjih šest mseci, krenula u Kanadu, gde je provodila ostatak godine.

Neposredno pre dogovorenog polaska prijateljica je pozvala, ali joj je telefon bio isključen. Prijateljica Ljiljane Simić, posle više pokušaja da je dobije, obavestila je policiju. Organizovana je potraga u koju se uključila i porodica ubijene žene. Utvrđeno je da se Simić nije ukrcala na let za Kanadu za koji je ranije kupila kartu.

Ljubavnik lažni policajac

Ljiljana je rodom iz Kragujevca, ali je decenijama živela i radila u Kanadi. Prema rečima njenih poznanika, pola godine je provodila u Crnoj Gori u svom stanu, a zatim bi odlazila u Kanadu. Navodno je ugovorila prodaju tog stana u kojem je boravila. Nije poznato čime se bavila i u kom odnosu je bila sa osumnjičenim Zoranom Marićem i Radomirom Delićem.

Vladimir Krstanović, bivši suprug Ljiljane Simić, ispričao je kasnije novinarima da su poslednje poruke od nje bile informativne, kada poleće, sleće, na kom izlazu.

Pixabay/fsHH Printscreen/Facebook/Ljiljana Simić Pixabay
Ljiljana Simić i policijski automobil

- Nikada mi nije pominjala tog Marića, već izvesnog D. G. iz Podgorice, s kojim se zabavljala. Rekla mi je da je on neki policajac, a posle njenog nestanka, prijatelji su se o njemu raspitivali u Crnoj Gori i saznali da je taksista, čak i da je prošle godine privođen zbog nekog razbojništva - priča Krstanović.

Kako su mu kasnije ispričale njene komšije iz Kotora, sa D. G. se svađala početkom septembra. Interesantno je da je kod D. G. nađena SIM kartica koju joj je pozajmio kada je dolazila u Crnu Goru, jer je prethodnu izgubila u avionu, a kanadska tamo ne funkcioniše. Na toj kartici je ustanovljen veliki broj poziva upućen Zoranu Mariću, ali i ljubavne poruke.

- Nejasno mi je, međutim, zašto bi Ljiljana uzimala od njega karticu, koju može da kupi za nekoliko evra. I kakva je uopšte njegova uloga u njenom nestanku - pita se Ljiljanin bivši suprug.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike